Áradások

2023.08.07. 17:03

Folyamatos az árvízvédelmi készültség (fotók, videó)

A legtöbb eső a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén hullott. Jelenleg Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyében a Sajón van árvízvédelmi készültség elrendelve.

Pap Gyula

Árvíz utáni helyzet Sajószentpéteren

Fotó: Bujdos Tibor

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának következtében az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság működési területén jelenleg Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyében a Sajón van árvízvédelmi készültség elrendelve. A vízfolyáson jelenleg II. fokú védekezési fokozat van érvényben. A legtöbb eső a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén hullott, területi átlagban 3 nap alatt 90 milliméter csapadék hullott – tájékoztatott Pál Sára az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense.

További csapadék

Ma és a következő napokban további csapadék valószínű, de ennek súlypontja már áttevődik a Bodrog és a Felső-Tisza vízrendszerére, a várható mennyiségek pedig lényegesen elmaradnak az elmúlt napokban tapasztaltaktól. Az éjszakai órákban egy csapadékzóna alakult ki működési területünk középső és keleti része felett, amely a Hernád völgyétől keletre okozott tartósabb esőzést. Hétfőn napközben főképp a külföldi vízgyűjtők északi részén várható eső, zápor, helyenként zivatar kialakulása, területi átlagban jelentős 5-15 milliméter eső a Hernád és a Bodrog vízgyűjtőjén valószínű.

A Sajó folyó határszakaszán Sajópüspökinél a vártnál számottevően hosszabb idő után, ma hajnalban következett be a tetőzés, a korábban jelzettől kissé magasabb, 365 cm-es vízszinttel. Az elhúzódó tetőzés oka a Rima és a Balog-patak újabb árhulláma és a Felső-Sajó tartósan magas vízhozama volt. Sajószentpéternél kedd éjszakai-szerda hajnali tetőzés valószínű, Felsőzsolcánál - a Sajó és a Bódva árhullámának hatására - az II. fokú (350 cm) készültségi szintet meghaladó szerdai tetőzés valószínű. Azóta a határszelvényre is kiterjedt a szlovákiai szakaszokat is jellemző lassú apadás.

Segítséget kértek az önkormányzatok

Tornaszentandrás, Szögliget, Felsőnyárád, Múcsony, Szuhakálló, Kelemér és Putnok belterületén igényeltek az önkormányzatok részéről saját hatáskörben helyi vízkár elleni védekezést a medrükből kilépő patakok, homokzsákokkal, szivattyúzással és vízelvezetéssel. Önkormányzattól ezidáig műszaki beavatkozással kapcsolatban segítségkérés nem érkezett. Az állami védműveken levonuló árhullámok településeket nem veszélyeztetnek, töltésmagasításra és egyéb, állékonyságnövelő beavatkozásokra nem kell készülni. A Sajó áradása miatt a 2523 jelű út Putnok és a sajóvelezedi elágazás közötti szakaszán, a 26103 jelű sajógalgóczi bekötőúton, illetve a 2527 és 2603 jelű utak 26-os számú főút és Sajókaza közötti szakaszán teljes útzár van érvényben. A 2011-15 között megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a Sajó középső és alsó szakaszán jelentősen javult az árvízi biztonság. Ilyen például a Bódva-völgyi árvízcsúcs csökkentő (3db) és záportározók (4 db), Felsőzsolca, Nagycsécs, Ónod térségében lefolyást javító árvízelvezető vápa, illetve egyéb települési körtöltések kiépítése – összegezte a PR referens.

Visszahúzódó árhullám

Megyei körutunkon elsőként Felsőnyárádra látogattunk ahol már csak a nyomokból volt látható, hogy mintegy 3-4 métert emelkedett meg a patak szintje. Vasárnap hajnali fél háromkor jött a riasztás melynek nyomán a közmunkások, önkormányzati dolgozók és önkéntesek segítségével igyekeztek – sikeresen – útját állni az árhullámnak. Hétfőre már teljesen visszatért medrébe a vízfolyás, csak néhol maradtak kinn a homokzsákok. Múcsonyban azonban még hétfőn is dolgoztak a katasztrófavédelem szakemberei. A Bartók Béla utcán mintegy húsz lakóházat érintett az áradás. A víz befolyt a kertekbe és elöntötte a pincéket is. A homokzsákokkal némiképp gátat tudtak vetni az árhullámnak, de a vízelvezető árkok még hétfőn délben is tele voltak. A vízszint csökkenése után tudták elkezdeni a szivattyúzást, mert különben visszafolyt volna a víz a pincékbe. Sajószentpéternél magas volt a Sajó vízállása és belvizes területek is kialakultak az út mentén.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Villámárvíz, kárelhárítás

A hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több településén okozott villámárvizet, a helyi lakosság a települési önkéntes mentőcsoportok segítségével homokzsákokkal védekezett az elöntések ellen, a zsákokból a tegnapi nap folyamán több mint tizenháromezer darabot használtak fel - tájékoztatott Rinyu Zsuzsanna a Vármegyei Katasztrófavédelem szóvivője.

A Keleméri-patak villámárvize miatt Serényfalván kétezer-ötszáz homokzsák kihelyezésével húsz családi házat védtek az elöntéstől, Szögligeten háromszáz homokzsákkal a csapadékvíz irányított elvezetése érdekében vízkormányzást végeztek. Múcsonyban nyolcszáz homokzsákkal hat ingatlan elöntését akadályozták meg, Felsőnyárádon további nyolcszáz homokzsákot helyeztek ki húsz családi ház védelme érdekében. A hegyről lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt Tornaszentandráson, Hidvégardón, Sajóvelezden és Putnokon összesen ötezer-háromszáz homokzsákot használtak fel húsz lakóházhoz. A Szuha-patak visszaduzzadása hat ingatlant veszélyeztetett Szuhakállón, itt további négyezer homokzsákot helyeztek ki az elöntések megakadályozására – mondta el a szóvivő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában