Hagyomány

2023.07.17. 09:33

Mi lehet ez? Százan sütötték, még többen kóstolták

A molnárkalácsot ünnepelték a borsodnádasdi fesztiválon.

Marosréti Ervin

Több sátorban készítették az édes finomságot

Fotó: ME

A molnárkalács semmihez sem fogható illata árasztotta el Borsodnádasd légterét. A finom édesség ezúttal hazai pályán hódított, hiszen a sütés hosszú évtizedekre visszanyúló hagyománya ismét a virágkorát éli. Erre pedig a legjobb alkalmat a nádasdi fesztivál nyújtotta, ahol ismét közel egy tucat sátrat állítottak fel a csapatok. Ismerősök és ismeretlenek találkoztak, az édes ostyát pedig számtalan ízesítéssel készítették el.  

A molnárkalács egyébként a hagyományőrzés mellett a jelenben is megjelenik a város életében. Köszönhetően annak a sütőüzemnek, amely most is maximális kapacitással működik. A termék a kereskedelmi forgalomban is megtalálható, így országos szinten bárkihez eljuthat a nádasdiak büszkesége.

Évtizedes munka 

"A fesztivál mindig ünnep számunkra, de év közben is sokat dolgozunk annak érdekében, hogy a hagyomány nem csak a jelenben, hanem a jövőben is fennmaradjon - mondta az eseményen Kormos Krisztián, a település polgármestere. - Több mint másfél évtizedes munkánk van ebben, de megérte, mert a molnárkalácsot sikerült ismét bevezetni a köztudatba. A város jelképévé vált, a régmúlt nehézipara mellett jelenleg rengetegen azonosítják Nádasdot ezzel a finomsággal." 

Ehhez arra is szükség volt, hogy az említett sütőüzemben megkezdődjön a gyártás, ami megnyitotta az utat szélesebb terjesztés előtt. A házban azonban emellett egyházi ostyát és száraztésztát is készítenek, a tevékenységi kört tehát igyekeznek az igényekhez igazítani. A fesztivál azonban nem feltétlen a munkáról, hanem az ünnepről és a felhőtlen szórakozásról szólt. Az ünnepélyes megnyitó után megkezdődött a látványsütés, amelyben 14 csoport, több mint száz ember vett részt. A szabadtéri színpadon pedig kulturális csoportok, népi - és könnyűzenei együttesek szórakoztatták a közönséget. A tombolasorsolás után Kovács Áron & a Star Machine Party Zenekar adott másfél órás, élő koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában