Vakáció

2023.07.04. 07:00

Harry Potter is megirigyelné a miskolci táborokat (fotók)

Júliustól a vármegyeszékhelyen is elkezdődött a táborszezon, de még néhány szabad helyet lehet találni.

Detzky Anna

Táboroztatás a Miskolci Nyári Napköziben Perecesen

Fotó: Bujdos Tibor

A héten elindultak Miskolcon a napközis és más tematikus táborok. Ezekben a klasszikusabb és a különleges programok iránt érdeklődő gyerekek is jól érezhetik magukat. A szülőknek pedig segítség, hogy a tábor ideje alatt megoldott a csemeték foglalkoztatása a nyári szünetben.

A jó öreg Pereces

- A mai napon kezdtük el a táboroztatást a Miskolci Nyári Napköziben Perecesen, 120 gyerekkel, több hektáros területen. El vagyunk látva sok kültéri játékkal, és szervezett programokkal is készültünk, amelyeken persze nem kötelező részt venni. Ezek között említhetjük a sport és kreatív foglalkozásokat. Például a kidobót, a kosárra dobó és a kapura rúgó versenyt. Kézművesség keretében pedig hajtogatunk, rajzolunk és színezünk. Tehát a fiúkra és a lányokra is gondoltunk. Szerintem mindenki megtalálja itt a maga kedvének valót – mondta Mádai Linda táborvezető. - A törzsgárda mellett, akik már legalább 7 éve idejárnak, idén sok gyermek először jött hozzánk Miskolc egész területéről, szinte minden általános iskolából. Ők zömében alsósok, csak néhány felső tagozatos van köztük. Reggel fél 8-tól már várjuk őket a gyülekező helyeken, és 16 órakor indulunk vissza Perecesről. A busz körbejár, és a szülők a megállókban fel tudják venni a gyerekeiket. Nyolc szakképzett, a táboroztatásban jártas pedagógus felügyel a kicsikre három turnusban július 3-tól augusztus 11-ig minden hétköznapon. Rendkívül kedvező áron lehet nálunk táborozni. Ennek ellenére még van szabad hely, úgyhogy lehet jelentkezni a Miskolci Közintézmény-működtető Központban a Városház tér 13. szám alatt.

Mazsorett- és lovas tábor

A Miskolci Kulturális Központ (MKK) által működtetett művelődési házakban is indultak tematikus táborok.
Az Ady Endre Művelődési Házban jelenleg mazsorett tábor fut. Július 31-től pedig művészetterápiás tábort szerveznek a 8-12 éves korosztály számára.

„Virtuozitás, Nőiesség, Karakter. Táborunkban a lányok megismerkednek a mazsorett műfaj szépségeivel, a mazsorett bot forgatásán kívül a balett és a modern tánc alapjait is elsajátíthatják. Ez a műfaj nemcsak a tánctudást fejleszti, hanem a gyerekek koncentrációs képességeit is, hiszen egyszerre kell figyelni a zenére végzett lábmozdulatokra, kéztartásokra, karmunkára, botforgatásra, valamint a térforma-váltásoknál a csapat tagjaira. A botforgatás elsajátításában a világbajnok csapat is segítségére van a résztvevőknek” – olvasható az Ady Endre Művelődési Ház közösségi oldalán. A további részletekről szintén ott lehet találni információt.
A Görömbölyi Művelődési Házban a Balázs Győző Református Gimnázium lovas edzéseihez kapcsolódóan lovas tábor indult a mai napon, amelyet egy hét múlva a tánctábor vált majd.

- A lovak szerelmeseinek és a sok-sok mozgást igénylő és szerető 6-12 éves gyerekeknek ajánlott ez a napközi, amit a több éves tapasztalatunkból kiindulva szeretnek a gyerekek. A Dante Lovardában a felelős állattartással és a lovaglás alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők a délelőtt folyamán – számolt be Madácsi Ágnes szervező. - Megtudhatják, hogy mit eszik a ló, hogyan kell ápolni, ezenkívül a lovak viselkedésének megfigyelése is fontos szerepet kap és természetesen gyakorolhatják a gyerekek lovaglást. A futószáron vezetett lépéstől kezdve, az ügetésen át, eljutunk egészen a vágtáig. A Balázs Győző gimnáziumban testnevelés óra keretében szokott lenni itt lovaglás, ezért a haladóink a kis gimnazisták közül kerülnek ki. Viszont előképzettség nem szükséges hozzá. Mindenki a saját szintjének megfelelő oktatást kap. Ennek amellett, hogy a lovak nyugtató hatással bírnak a gyerekekre, az is az előnye, hogy egyenes tartásuk alakul ki. Délutánonként tornatanár vezetésével olyan csapatjátékokban vehetnek részt, amelyek a mozgáskoordinációt, ügyességet, és a szociális és együttműködési készségeket fejlesztik játékos formában. Különleges program idén a lovas hintózás.

Egyetemi varázslóképző

A Miskolci Egyetem szintén izgalmas tematikus táborokat szervez nyárra, hogy ezzel is meghozzák a kedvet a későbbi továbbtanuláshoz. Jelenleg bűvész táborban tanulhatnak trükköket a gyerekek a körcsarnoknál, de később természettudományos élménytábor is lesz a campuson. 

- A bűvész tábor turnusaiban egy héten át tanulnak bűvészkedni a 7-14 éves korú gyerekek és kapnak egy bűvészcsomagot, amit az utolsó nap hazavihetnek. Már negyedik éve átlagosan száz fő számára biztosítunk táborozási lehetőséget egy hét alatt, de a középső turnusban még maradtak szabad helyek – osztotta meg a szervező, Szűcs Ádám bűvész. - Mindenki körülbelül 20 trükköt tanul meg, többségében kártya- és kötéltrükköket, és kapnak varázspálcát is. Félkész kellékekkel is dolgozunk, amelyeket maguk készíthetnek elő a gyerekek, így mindenkinek kicsit egyedi lesz a felszerelése és az előadásmódja is. Emellett felelevenítjük a bűvészkedés történelmét és közös játékokat is tartunk. A bűvész szakma egyébként egyre népszerűbb, mert ha valaki sokat gyakorol, és profi módon tudja művelni, az jó megélhet belőle. Általában a hozzánk jelentkező gyerekeket is egy-egy produkció fogott meg, amit korábban látott. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában