Átadták a megújult Szentpálit

2023.07.04. 19:05

A jövő kereskedelmi és vendéglátóipari szakembereihez illő környezetben tanulhatnak majd

Egy olyan hely, ahol világos, tágas terek és a 21. század technológiája fogadja a tanulókat.

Nagy-Hankó Krisztina

Molnár Péter főigazgató, dr. Alakszai Zoltán főispán, dr. Hankó Balázs államtitkár, Szabóné Trum Tünde igazgató és Kiss Gábor kancellár

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola korszerűen felújított épületének és tornatermének ünnepélyes átadása kedden délután volt. A 21. századi szakképző iskola fejlesztési projekt részeként, megvalósulásának első állomásaként a kívül-belül teljesen megújult épületben köszöntheti a megjelenteket – mondta Molnár Péter, a Miskolci SZC főigazgatója. A tanulók és az oktatók számára egyaránt fontos ez a nap – hívta fel a figyelmet a főigazgató. A beruházás teljes egészében hazai kormányzati támogatásból valósult meg. A szakképzésnek azért is fejlődnie kell, hogy vonzóbb iskolaépületekkel szolgálhassák a szakképzést. Ami most itt Miskolcon megvalósult, az ennek a célnak tökéletes példája – tette hozzá.

Jövőre jubilálnak

Az iskola nem csupán munkahely, sokak számára második otthon. De az iskola a jövő záloga is, az innováció egyik terepe. Korábban egy általános iskola működött itt, ahová 2002. szeptemberében költözött be a technikum. Szeptembertől ebben az épületben sokkal kulturáltabb körülmények között tanulhatnak majd a diákok és taníthatnak az oktatók. Az intézményt 1954-ben alapították, 2024-ben már ebben a szépen felújított iskola épületben ünneplik majd hatvanadik évfordulójukat – tudatta a főigazgató.

Az egyetemi campust idézi

Molnár Péter köszöntője után a Miskolci Szakképzési Centrum fejlesztésének, elmúlt évének legfontosabb eredményeit mutatta be prezentációjában Kiss Gábor, a Miskolci SZC kancellárja. A Szentpáli közel 5 milliárd forint támogatási összegből újul meg. Az épület korszerűsítése mellett infrastrukturális fejlesztés keretében az oktatáshoz szükséges korszerű technológia és eszközök is a beruházás részét képezi – emelte ki a kancellár.

A Szentpáli a 21. századi szakképző iskola fejlesztési projekt első elkészült iskolája. Olyan tereket szerettek volna, ahová jó bejönni és olyan minőségű iskolát, ahová a szülő szívesen íratja be a gyermekét, illetve olyan modern környezetet, ahol jó tanulni a diákoknak. A hatvanas években épült iskolából egy jellegében inkább az egyetemi campusra hasonlító épületet sikerült létrehozni – hangsúlyozta. Ezt az intézményt követően még több technikum fejlesztése történik meg a közeljövőben, ahol a projekt vagy folyamatban van, vagy már éppen a lezárás fázisában – jegyezte meg Kiss Gábor.

A szakképzés összekapcsolódik a felsőoktatással

Három pilléren alapszik az a fejlesztés, amely 2020-ban indult el a szakképzésben Magyarországon – mondta Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár. A technikumokban és szakképző iskolákban a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzés folyik. Nemcsak gyakorlati, hanem projekt alapú, amely a digitalizáció előretörését is követi. A fejlesztés komplex, így érintette az oktatók bérét és a tanulók ösztöndíjának emelését is. Talán ennek is köszönhető, hogy ma az általános iskola után a technikumot választják a legtöbben Magyarországon – fogalmazott az államtitkár. A diákok olyan dolgokat sajátítanak el a szakképzésben, amelyeket a munkájuk során használni fognak. Továbbá a Miskolci Egyetemmel együttműködésben erősítik a térséget. Hiszen sokan mennek továbbtanulni felsőoktatásba a szakképzésből, idén 76 százalékkal többen, mint korábban. Nemzetközi összehasonlításban bronzérmesek vagyunk a szakképzettséggel rendelkezők foglalkoztatása terén is – vélekedett az államtitkár. Hozzátette: a 21. századi Szentpáli jövője is ebbe az irányba mutat és közösségének javára válik majd. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában