Fesztivál

2023.07.21. 11:11

A békét keresik az Ars Sacra alkotói

Az ökumené és az agapé szellemében szerveződnek a helyi fesztivál képzőművészeti programjai is.

Detzky Anna

Máger Ágnes

Fotó: Ádám János

Az Ars Sacra Fesztivál országos programsorozat, amely tizenhat évvel ezelőtt indult, és minden évben szeptember harmadik hetében, a kulturális örökség napjával egy időben szerveződik, és a szakrális művészetekre fókuszál. 

– Kifestettem a környékbeli szendrői és ináncsi templom falát. Ezt követően kerestek meg azzal, hogy kapcsolódjak az Ars Sacra Fesztiválhoz mint önálló alkotó. Ez évekkel ezelőtt történt, így a rendezvénysorozat képzőművészeti részét mostanra jól ismerem – mondta az Északnak Máger Ágnes festőművész, Miskolc város díszpolgára, a Miskolci Ars Sacra Fesztivál képzőművészeti programjainak felelőse. Máger Ágnest a szervező Éltető Lélek Alapítvány alapító tagja, dr. Várhelyi Krisztina kérte fel a képzőművészeti programok koordinálására. 

A képzőművészet történelme elválaszthatatlanul összekapcsolódik az egyházéval. 

– A középkortól és különösen a reneszánsztól az egyház volt a megrendelője mindenféle képzőművészeti munkának. A barokk fellépésével ez aztán még jobban kiteljesedett. Akkor érezték szükségét annak, hogy a híveket, akik áttértek a református és evangélikus vallásra, visszacsábítsa a katolikus egyház az ellenreformáció idején. A templomokban hatalmas kupolákat emeltek, hogy összekössék az embereket az éggel. Elkezdték kifesteni a szentélyeket, és képeken, szobrokon keresztül mondták el az írástudatlan népnek a bibliai történeteket – húzta alá.

Felélesztik a hagyományt 

Ismertette: a fesztivál keretében most ezt a hagyományt is szeretnék feléleszteni az ökumené, ugyanakkor az innováció jegyében. Egyik külső helyszínük a korábbi Szendrő után, idén az ináncsi római katolikus templom lesz, ahol zenei program mellett a festményeiről fog beszélni. – Itt olyan 20. századi megfestett szentek is előkerülnek, mint Salkaházi Sára szerzetesnővér vagy Mindszenty József bíboros – árulta el a képzőművészeti programok felelőse. 

– Az alsó tagozatos gyerekeknek és a felnőtteknek is meghirdettünk egy alkotói pályázatot, ami az országos rendezvénysorozat idei mottójához, a „Keresd a békét!”-hez kapcsolódik. Előbbivel az is volt a célunk, hogy a bibliai történeteket közelebb hozzuk a kicsikhez. A pályaművekből a miskolci városháza aulájában szervezünk majd kiállítást. A profi, vármegyénkbeli vagy Miskolcon rendszeresen kiállító művészek pályázatra benyújtott munkáiból pedig a Miskolci Galéria szervezésében a Feledy-házban nyílik tárlat. A Herman Ottó Múzeumban pedig az Ars Sacra műtárgya címmel tervezünk kiállítást a néphagyományból kiemelt tárgyakkal és előadással egybekötve. Minden helyszínen tartunk majd aga­pét, azaz szeretetvendégséget is a kiállításmegnyitók, előadások után – sorolta 
a programkoordinátor. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában