Munka

2023.06.23. 15:00

Nem unatkoznak a szerencsi könyvtárosok

A mintegy ötvenezer kötetet számláló, a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár könyvtáros munkatársai – Tamásné Szabó Klára, Jávorkai Angéla, Kazsik Marianna, Meczóné Reviczky Beáta és Kóra Judit - nem panaszkodhatnak arra, hogy unalmasan telnének a hétköznapok a Rákóczi-vár falain belül.

Serfőző László

Pénteki csoportfoglalkozás a szerencsi könyvtárban

Forrás: SFL

A látogatottságot illetően teljes a korosztályi felhozatal, szívesen töltik idejüket itt a legfiatalabbak és a legidősebbek is. Tamásné Szabó Klára a könyvtár vezetője örömmel újságolta, hogy a téli időszak sem tántorította el a könyvszeretőket, ámbár az energiatakarékosság miatt új helyszínre költöztek, a váron belül működő Galéria Kávéház adott átmeneti otthont az olvasóközönségnek.  

– Nagyon vastagak a falak, nehéz a kifűtésük, a beiratkozott olvasóknak - akiknek száma meghaladja az ezret – nem lett volna ideális, ha dideregniük kell a polcok között. Nagyon magas volt a fűtési számlánk, ezért úgy döntöttünk, hogy mintegy ötszáz kötettel a kávéházba költözünk. Ez persze nem jelentette azt, hogy ha valakinek konkrét kölcsönzési igénye volt, az hoppon maradt volna, őt elkísértük a „nagykönyvtárba” arra az időre, amíg megtalálta kedvenc kötetét – sorolja a könyvtár vezetője. – Október második felétől az idei év húsvétjáig dolgoztunk így és meg kell jegyezni, nem érte kritika ezt a megoldást.

Helyre állt a rend 

A könyvtárosok ismét a megszokott módon fogadják az olvasókat. Mindamellett számos programmal igyekeznek új tagokat olvasásra csábítani és ezt nem lehet elég korán kezdeni, már ami az az ifjúságot illeti, ámbár nem lehet panaszuk egyik korosztályra sem. – Mostanság egyre több iskolai csoport, osztály jelentkezik be könyvtárlátogatásra, sőt nincs hiány az óvodásokból sem – folytatja Tamásné Szabó Klára.  

- Túl azon, hogy megismerik a könyvtárat, a Gyermekkönyvtárt célozzák meg, ahol nem csak a nekik szóló köteteket böngészhetik, de kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek, mégpedig úgy, hogy korosztályuknak megfelelő feladatokat kapnak. Olló, ragasztó, színes kartonok állnak rendelkezésükre, minden más már az ügyességükön múlik. A könyvtárlátogatás e formájának akkora a sikere, hogy már elő kell jegyezni, pénteken például három csoportot fogadtunk. Idekapcsolódik egy akciónk. Tavaly ugyan nem tudtuk megrendezni, de az idén meghirdettünk egy könyvvásárt. Minden éven tartunk selejtezést az állományból, ezeket a köteteket árultuk kétszáz forintos áron, a bevételből szőnyeget vásároltunk a Gyermekkönyvtár számára. Azonban olyan nagy volt az érdeklődés a leselejtezett kötetek iránt, hogy a bevétel bőven meghaladta egy szőnyeg árát, így jut a pénzből indián sátorra, kúszó alagútra, kuckósítjuk a Gyermekkönyvtárat, érezzék jól magukat a legifjabbak. 

Nem lehet elmenni szó nélkül a „Könyvbarátok Klubja” mellett sem. – Egyszer egy hónapban tartjuk meg – sorolja a könyvtárvezető. – Havonta ötven új kötetet vásárolunk, megbeszéljük kinek, kiknek a művét, műveit vesézzük ki és tulajdonképpen egy beszélgetős formába öntve mondhatja el bárki a véleményét, legyen az pozitív, avagy negatív. Végül, de nem utolsó sorban szervezzük a nyári Erzsébet táborokat, idén már hetedik alkalommal. Kétszer huszonhat fős a turnus. Kézműveskedünk, kirándulunk, sportfoglalkozásokat tartunk, könyvtárat ismertetünk, lehet sorolni. A táborba elsősorban szerencsiek jelentkeztek, és inkább az alsó tagozatos korosztályból, hamar betelt a keret. Mindent összevetve, nem unatkozunk – adott tájékoztatást a szerencsi könyvtárosok munkájáról Tamásné Szabó Klára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában