Törekvés

2023.06.19. 14:27

Előre kapaszkodnának a tudománytermelők nemzetközi listáján (fotók)

A múltban méltán híres magyar tudományt szeretnék újra felemelni nemzetközi színtéren is.

Boon.hu

Fotó: Ádám János

A magyar kutatás jövőjét megalapozó együttműködési megállapodást kötött az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a Miskolci Egyetemmel, a szerződést hétfőn írták alá ünnepélyes keretek között. A dokumentumot Prof. Dr. Gulyás Balázs, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) elnöke és Prof. Dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese látta el kézjegyével. A sajtó számára nyilvános aláírást követően a felek szakmai eszmecserével folytatták a programot.

Összekapcsolják a szektor tagjait 

A magyarországi kutatói ágazat egy komplex dolog, amelyben az egyetemi, kutatói teljesítmény, kutató intézetek, az ipari alkalmazások, a fejlesztőmérnökök mind részt vesznek – mondta Prof. Dr. Gulyás Balázs, az ELKH elnöke. Ahhoz, hogy ekkora szektort működtetni tudjanak, együttműködésekre van szükség: a kutatók, a fejlesztők, a befektetők, a kis-, közép-, és nagyvállalatok, akik alkalmazzák a fejlesztéseket és produktumot hoznak létre belőle. A kutatóintézetek tagjainak rendszeresen részt kell vennie közös projektekben, hasonló gondolkodás és szemléletmód szükséges az újdonság felfedezése érdekében – hangsúlyozta az elnök. 

Az erőforrások kihasználása 

A múltban is voltak, de a jövőben még intenzívebbnek kell lennie ezeknek az együttműködéseknek. A Miskolci Egyetemmel most még erősebbre kötik a szakmai munkát. Számos más egyetemmel és kutató bázissal van hasonló együttműködésük, melynek célja, hogy a magyar tudományt ismét felemeljék – tudatta az elnök. Hiszen a nyolcvanas években az első húszban volt hazánk a tudománytermelők listáján, amely negyven év alatt húsz helyet esett. Ez a világban zajló folyamatoknak köszönhető. Ebben a rangsorban most a „kistigrisek” (Koreai Köztársaság, Tajvan, Szingapúr, Hongkong), illetve Izrael jár az élen. Ezekben az országokban mutat jelentős eredményeket a tudomány fejlődése. Európának és Magyarországnak fel kell vennie a tempót és újra az élvonalba kerülni – hangoztatta az elnök. 

A terveik egybevágnak 

Az intézmény határozott célja a nemzetközi láthatóság, illetve kutatási eredményei színvonalának növelése. Ebben jó partnerre találtak az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatban, a szakmai szervezet tervei ugyanis tejes mértékben egybevágnak a Miskolci Egyetem elképzeléseivel – hangsúlyozta Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes. Eddig is voltak kapcsolataik a Hálózat különböző kollégáival, más-más kutató intézetekből, de az együttműködési megállapodás most intézményesíti, magasabb fokozatba helyezi ezt a kapcsolatrendszert – tette hozzá a rektorhelyettes. A továbbiakban több kollégát szeretnének bekapcsolni a doktori iskola hálózatba, törzstagként, témavezetőként vagy egyéb módokon. A jövőben közösen tudnak részt venni nemzetközi pályázatokon, majd publikálni. Számos olyan aspektusa van a megállapodásnak, amelytől nagyon komoly eredményeket várnak. A kutatói bázisban vannak olyan kollégák, akik az oktatásban is részt vesznek, ezt a potenciált is szeretnék kihasználni – vélekedett a rektorhelyettes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában