Felvétel készült

2023.06.13. 13:00

Ízőrző csernelyiek: nem csak derelye készült

A Duna Televízió ősszel mutatja be a hegyháti finomságokat.

Marosréti Ervin

Készül a felvétel

Fotó: ME

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett el a Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete.

A számos fesztiválon történő megjelenés, valamint az egyre nagyobb számú hazai rendezvény mellett ezúttal még nagyobb plénum előtt népszerűsítették a hegyháti gasztronómiát. A 2007-től évről-évre egyre több nézőt vonzó Ízőrzők stábja forgatott Csernelyben. A Duna Televízióban és a Duna World-ön látható gasztro-adás arra is jó lehetőséget kínált, hogy a falu épített örökségét is bemutassák a forgatás során.

– Szeretjük a sütéssel-főzéssel foglalkozó műsorokat, mert abból is sokat lehet tanulni, hogy mások hogyan csinálják a jobbnál-jobb ételeket. Gondoltunk egy merészet és felvettük a kapcsolatot a szerkesztőkkel, akik örömmel fogadták a jelentkezésünket - újságolta el az előzményeket Csorbáné Galambosi Erzsébet, az egyesület vezetője. - Egy ilyen, közel fél órás filmnek megvannak a szigorú feltételei, amihez igyekeztünk igazodni, részletesen felkészültünk a forgatásra. Büszkén mondhatom, hogy mindennek megfeleltünk, igyekeztünk a tudásunk legjavát nyújtani.

Több ételt is

A felvétel során a csernelyi derelyések a rájuk leginkább jellemző, krumplitöltelékes, túrós derelyét készítették el. Ezután következett a zsiványpecsenye, valamint a habart krumplileves füstölt tarjával és birsalmával. A műsorból nem maradhatott ki a krumplis, túrós sós lepény sem. Az egy tészta, négy étel című rovatban pedig krumplilaska, szilvalekváros gombóc, túrós és mákos begyerő készült a tavaly átadott derehelyázban.

– A forgatás során arra volt lehetőségünk, hogy az ételeink mellett Csernely egyéb szép részeire ráirányítsuk a figyelmet - folytatta Csorbáné Galambosi Erzsébet. - Korábban a stáb Nekézsenyben már járt, ezen kívül viszont most látogattak el erre a környékre. Örülünk, hogy volt mit megmutatni a kamerának, így az ételeink mellett a nézők a szép természeti és épített örökségünket is megismerhetik majd.

A csernelyi műsort valamikor ősszel tűzi majd műsorra a Duna Televízió, a pontos időpont még nem ismert. A Csernelyi Derelyések Hagyományőrző Egyesülete pedig gőzerővel készül, hiszen július 29-én, szombaton a legnagyobb hazai rendezvényüket, a Derelye Fesztivált bonyolítják le.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában