Múzeumok éjszakája

2023.06.14. 12:00

Hogyan készül a diósgyőri sín? Ez is kiderül az Őskohóban

Látta már kivilágítva az Őskohót? Egyedi látványban lehet része a Massa Múzeumba látogatóknak.

Az őskohónál várják majd a programok az érdeklődőket

Fotó: Bujdos Tibor

A kohászat hőskorába repítenek vissza az újmassai Massa Múzeum programjai  június 24-én, a Múzeumok éjszakája programsorozat alkalmából. (A helyszín: Ómassai út- őskohó) A programok délután 5 órakor kezdődnek, és éjfélig tartanak.

Elsőként öntészeti bemutatót láthatnak a vendégek a Miskolci Egyetem Anyag- és Vegyészmérnöki Karának jóvoltából, majd lesz anyagtudományi, valamint földtudományi játszóház és bemutató is. Az egyetem karai bükki ásványokról és kőzetekről tartanak bemutatót. 

Mesterségem címere címmel kovács mesterségbemutatók láthatók majd, amely során a kézi kovácsolás fortélyait ismerheti meg a közönség, valamint a gépi kovácsolás rejtelmeiből is ízelítőt kaphatnak. Tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat is gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt a Kohászati Gyűjteményben, és azt is megismerhetik az érdeklődők, hogy hogyan készült a világhírű diósgyőri sín: a bemutató helyszíne a Vasverő Hámor lesz.

Mindemellett óránkét tárlatvezetésen vehet részt a közönség a Kohászati Gyűjteményben, este 9 órától pedig felvillannak a Fazola-kohó fényei: a díszkivilágítás egyedi, csak ezen az éjszakán látható majd.

A programok között izgalmasnak ígérkezik a fénymorze is, ami a Skanzenben látható: szentjánosbogarak rajzása az erdő szélén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában