Műszaki hiba

2023.06.25. 15:30

Füstölt, égett a busz. Mi lehetett az oka? Mutatjuk a Volán válaszát

Az elmúlt hetekben több menetrend szerinti távolsági buszon keletkezett tűz útközben, azonban a szolgáltató állítja: megfelelően ellenőrzik a járatok műszaki állapotát.

Ujlaki Attila

A június 13-i eset, a videót a Facebookon posztolták

Forrás: Facebook

Kiderült, a kipufogórendszeren keresztül kiáramló füstöt műszaki hiba miatt az égéstérbe jutott motorolaj okozta, a problémát sikerült időben megfékezni. Megtudtuk, hogy senki nem sérült meg a járaton, és 10 perccel később egy másik járat vitte tovább az utasokat.

Néhány nappal ezelőtt nem úszta meg ennyivel egy buszjárat. Akkor egy menetrend szerint közlekedő autóbusz motortere égett Miskolcon, a Mindszent térnél. A járat vezetője a városi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig két porral oltóval megfékezte a lángokat, szerencsére akkor sem sérült meg senki az autóbuszon.

Szigorúan ellenőrzik a buszok műszaki állapotát

A június 13-án keletkezett műszaki hiba miatt kerestük meg a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, kérdeztük, mennyire gyakoriak az ilyen jellegű műszaki hibák a járataikon.

Azt írták: 2022-ben öt, 2023-ban eddig három nyílt lánggal járó, tényleges tűzeset érintette 5900 darabos járműállományukat.

„Társaságunk autóbuszainak karbantartása szigorú rendszerben történik. Az üzemeltetés során a kötelező szervizek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgáljuk autóbuszainkat szakműhelyben, amely kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire, valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat” – írták.

Hozzátették: újabb autóbuszaik jelentős hányada automata tűzoltó berendezéssel felszerelt, az idősebbek pedig a jogszabályokban előírt poroltó készülékekkel.

„Minden tűzoltó eszköz periodikus felülvizsgálatát elvégezzük az előírások szerint. Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek. Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk” – húzták alá. 

Norbert Lantos - Miskolc eleje ... Sajószentpéter felől . | Facebook

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában