Megelőzés

2023.06.25. 12:30

Drogprevenciós nappal készültek a nyárra Kazincbarcikán

A helyi rendőrkapitányság rendezvényén a témában érdekelt segítőszervezetek adtak támpontokat Kazincbarcikán.

Detzky Anna

A rendezvénysorozat egyik helyszínén

Fotó: BAZVRFk

A kábítószer-ellenes világnaphoz kapcsolódóan szervezett Élj „Szer”telenül címmel programkavalkádot a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság június közepén, ahol a drogok, az alkohol, a dohányzás és más, függőséget okozó szerek veszélyeire hívták fel a figyelmet. A rendezvénysorozat négy helyszínen, nyolc program keretében, közel 1500 gyermek és felnőtt részvételével valósult meg, amelyet Nagy Gábor rendőr alezredes, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság vezetője és Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere nyitott meg. 

Gyakoribb szerhasználat

 – Bár a kábítószer-ellenes világnap június 26-án van, de mi minden évben az utolsó tanítási hétre koncentrálunk. Ennek azért van nagy jelentősége, mert jön a nyár és a fesztiválok. A gyerekekre rátör a szabadság, és gyakrabban megfordulnak szórakozóhelyeken. Szeretnénk megerősíteni bennük, hogy ne próbáljanak ki függőséget okozó szereket a nyáron – mondta a szervező Jaskó Judit rendőr főhadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság főelőadója. – Az ilyen prevenciós napoknak az is a célja, hogy a fiatalok és a pedagógusok bátrabban kérjenek tőlünk segítséget, és tudják, hogy milyen szervezetekhez fordulhatnak. 

Interaktív előadások 

A szakemberek és a laikus segítők is választ kaphattak a kérdéseikre. 

– Az idei rendezvény általános iskolás és középiskolás gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak, valamint a jelzőrendszerbeli tagoknak is szólt. A Mezey István Művészeti Központban a „Függőségek egy fiatal szemével” című rajzpályázat alkotásaiból nyílt kiállítás reggel, amelynek Ugrai Antónia lett az első helyezettje. Ezt követően 9 órától a termekben kezdődtek előadások. A jelzőrendszerbeli tagoknak: pedagógusoknak, iskolaigazgatóknak, a családsegítő és gyámhivatal munkatársainak és rendőröknek „Mit tehetünk? – Szakemberek lehetőségei egy függő fiatal addiktológiai ellátásával kapcsolatban” címmel Strébl Attila addiktmentor és Dobos Tímea, a miskolci Drogambulancia vezetője rendezett interaktív előadást. Jenei Károly rendőr alezredes két turnusban kazincbarcikai középiskolásoknak tartott előadást „Szenvedélyeink” címmel. 11 órától a „Te döntesz” című drogprevenciós színdarabot lehetett megtekinteni a veresegyházi kábítószer-egyeztető fórum színtársulata előadásában – sorolta a rendőr főhadnagy.

Minden korosztálynak

 Az óvodásoknak terápiás kutyás érzékenyítéssel, az időseknek áldozatmegelőzési programmal készültek a szervezők.

 

 – A Mezey udvarán mindeközben nagyon sok együttműködő partnerünk kitelepülését megtalálhatták az érdeklődők. Több mint négyszáz látogató fordult meg itt ezen a napon. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűn- és Balesetmegelőzési Osztálya a gyalogos- és ke­rékpárosbaleset-megelő­zésre koncentrált. A miskolci Drog­ambulancia és a Miskolci Áldozatsegítő Központ kollégái játékos feladatokkal tanították meg, hogy miképpen kerülhető el a szerhasználat. A Hívásfogadó Központ kitelepülésénél elmagyarázták a gyerekeknek, hogy hogyan kell segítséget kérni, ha ők vagy tár­saik bajba kerülnek, és mire kell odafigyelni a nyár folyamán. A Kazincbarcikai Kórház szűrőprogramokkal készült a felnőtt és az idősebb korosztály számára. A Bűnmegelőzési Osztály kollégái a Házhoz megyünk program keretében felhívták az idősebbek figyelmét is a függőségekre és az áldozatvédelemre. A legkisebbek az „Állj több lábon! – Élet a segítőkutyákkal” című érzékenyítő programon vehettek részt, ahol terápiás kutyákkal találkozhattak. A KSZSZK Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai segítői szervezetei pedig városi kvízt rendeztek a függőségekről „Kiút a völgyből” címmel. Ebben hat csapattal 140 középiskolás gyermek vett részt. Déltől a Don Bosco Sportközpontban dr. Zacher Gábor toxikológus adott elő „Mindennapi függőségeink” témában mintegy nyolcszáz fős hallgatóság előtt, ahol nemcsak a drogokról, de az alkoholról és az Elf Bar cigarettáról is szó esett – zárta a rendezvényre való visszatekintést Jaskó Judit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában