Súlyos

2023.06.21. 20:00

Az internetes zaklatás a legnagyobb iskolai probléma

A szülők tehetnek a legtöbbet azért, hogy gyermekük ne váljon áldozattá.

Detzky Anna

Meg kell védeni a gyerekeket

Lezárult a tanév és ezzel az iskolarendőrök oktatási intézményekben végzett feladatai is. Bizonyos problémák, mint a gyerekek közötti verekedések, a nyári szünet közeledtével a szerhasználat, vagy szeptemberben a diákokat, szüleiket érintő közlekedési balesetek minden évben előkerülnek. Viszont az internetes zaklatás, az úgy nevezett cyber bulling jelensége egyre nagyobb gond és mind gyakrabban találkoznak vele a pedagógusok. 

- A cyber bulling azt jelenti, hogy a gyerekek az interneten keresztül zaklatják, cikizik egymást. Ez általában halmozódik, mert a konfliktusokat nagyobbacska kortól már kevésbé beszélik meg és a tanár felé sem jelzik, így verekedések is kibontakozhatnak belőle – magyarázta Jaskó Judit iskolarendőr főhadnagy, a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság főelőadója. - Iskolarendőrként a fő feladatunk a bűnmegelőzés és az áldozatsegítés. Ezen belül bármilyen problémával megkereshetnek minket az iskolaigazgatók, a pedagógusok, de akár még a diákok is. Rendszeresen elmondjuk a növendékeknek előadások keretében, hogy hogyan ne váljanak áldozattá és hogyan tudják a zaklató helyzeteket kivédeni. Az alsós osztályoknak pedig az ő nyelvükre lefordított kisfilmet szoktunk vetíteni. A visszajelzések alapján tudjuk, hogy az általunk elmondottakon elgondolkodnak a gyerekek és a javaslataink nagy részét elfogadják. 

A zaklatás rejtetten történik 

Az áldozattá válásnak gyakran nincsenek konkrét jelei, csak az érintett viselkedése változik meg. 

- Harmadik-negyedik osztálytól már egyre több kisdiáknak van telefonja és gyakrabban lógnak a neten, de a zaklatás leginkább felső tagozaton szokott bedurvulni. Ilyenkor már az iskolában is nehéz kiszűrni a cyber bullingot, mert rejtetten történik. Mivel a fiúk egymás között nyíltabban kezelik a konfliktusokat, ezért a lányok gyakrabban válnak áldozattá. Közülük is a legveszélyeztetettebbek azok, akik csendesebbek, visszahúzódóbbak és akiknek nincsenek barátaik, ezért az interneten keresik a társas kapcsolatokat. Az internetes zaklatás jellemzően délután és este történik, amikor a gyerekek már otthon vannak. A tanárok általában úgy veszi észre ezt, hogy az áldozat mindig fáradt, esetleg nem eszik, túlságosan ingerült és lelki gondjai vannak. Akár fél év is eltelhet zaklatással úgy, hogy nem nyílik meg az érintett. Persze még akkor sem késő elkezdeni vele a beszélgetéseket. Az áldozatokat sosem szabad hibáztatni, még akkor sem, ha olyan képet osztottak meg magukról, amit nem kellett volna. Hanem meg kell próbálni segíteni nekik, hiszen gyakran nem érzékelik ezen a téren a határokat. Ehhez nagyon szükséges egy támogató háttér – hangsúlyozta az iskolarendőr. 

Tizenkét évtől büntethető 

Fontos feladat jut a segítség nyújtásban a jelzőrendszer tagjainak. 

- Programjaink során, ha látunk problémás, potenciálisan áldozattá váló tanulókat, akkor felvesszük a kapcsolatot a családsegítő iskolai segítőivel, akik a jelzőrendszer elsődleges szereplői. Ezt követően további érzékenyítő előadásokat már ők tartanak. Mivel hetente egyszer az iskolában tartózkodnak, jobban nyomon tudják követni a konkrét eseteket. A családsegítő munkatársai vannak tisztában azzal is, hogy az érintett gyereket pszichiáterhez, pszichológushoz tovább kell-e küldeni, vagy esetleg szükséges-e bevonni a gyámhivatalt. Bűncselekmény gyanúja esetén mindig értesítik az iskolarendőrt is. 12 éves kortól élet ellenes bűncselekmények gyanúja esetén lehet hatósági rendőrségi eljárást indítani kiskorúval szemben, az életkori sajátosságokat figyelembe véve. 12 éves kor alatt a jelzőrendszer tagjai bevonásával igyekszünk megoldani ezeket a problémákat. A célunk sosem az, hogy a lehető legsúlyosabb ítéletet szabjuk ki, hanem, hogy egy felszólítással, megrovással jó utat mutassunk az elkövetőnek – emelte ki a rendőr főhadnagy. 

Korlátozzuk a nethasználatot! 

A szülőknek elsődleges szerepük van abban, hogy megelőzzék az internetes zaklatást. 

- A hátrányos helyzet nem befolyásolja, hogy kiből lesz zaklató. Viszont az rizikófaktor lehet az áldozattá, vagy zaklatóvá válás tekintetében is, ha otthon nem foglalkoznak eleget a gyerekekkel. Hanem azért, hogy lekössék őket, ellenőrizetlenül odaadják nekik a tabletet, vagy telefont. Ilyenkor általában az is elmarad, hogy felhívják a kicsi figyelmét az internet különféle veszélyeire. Pedig már az is nagy dolog lenne, ha bátorítanák őket arra, hogy minden esetben szóljanak nekik, ha valami rosszat tettek, vagy az interneten bántják őket és merjenek segítséget kérni. Ehhez elsősorban bizalmi kapcsolat szükséges. A nyári szünetben különösen fontos lenne, hogy a szülők jobban figyeljenek csemetéikre, hiszen akkor nincs senki más, aki tudna rájuk hatni. Nagyon jó bevett szokás az internethasználat korlátozása, illetve idősávokhoz kötése is, akár otthon, akár szeptembertől az iskolában. Néhány oktatási intézményben például nap közben le kell adni a telefonokat. A szülők jól teszik, ha azt is ellenőrzik, hogy a gyermekeik, milyen tartalmakat keresnek fel a világhálón – javasolta Jaskó Judit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában