Kerékpárút

2023.06.28. 20:00

Az aktív turizmus is belép a borturizmus mellé Tokaj-Hegyalján (fotókkal, videóval)

Átadták szerdán a Tarcal-Tokaj, "Aktív Turisztikai Hálózatok Fejlesztése Tokaj-Hegyalján - Tokaj kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme" projektet. Az avatást közös biciklizéssel is megkoronázták a résztvevők.

Nagy-Hankó Krisztina

Berencsi Miklós, Nagy Bálint, Koncz Zsófia, Butta László és Posta György az átadón

Fotó: Bujdos Tibor

A konzorcium vezetője az Építési és Közlekedési Minisztérium, tagjai az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány. A projekt során megvalósul a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése, kerékpárútjainak összekapcsolása. Körgyűrű létesül a Kopasz-hegy körül Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Tokaj települések érintésével. Létrejön továbbá az Eurovelo 11 kerékpáros útvonal csatlakoztatása a Nyíregyháza-Tokaj közötti kerékpárúthoz, és – hiánypótló módon – kerékpáros pihenőhelyek épülnek a térségben. Ezen a napon a Tokaj és Tarcal közötti, illetve a Tokaj belterületén végig húzódó szakaszt adták át. De még a nyáron elkészül a Tokaj-Bodrogkeresztúr, majd következő lépésben a Tarcal és Mád közötti kerékpárút is.

A térség kiemelten fontos

A kormány a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését Magyarországon kifejezetten támogatja. 2017 óta hazánkban napjainkig 340 kilométer kerékpár út épült meg újonnan, emellett több mint 80 kilométer meglévő újulhatott meg. Tervező asztalon van még előkészítési szakaszban több mint 600 kilométer - tudatta Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára. Kiemelt térsége az országnak Tokaj és környéke, ahol most a 19 kilométeres kör első ütemét avathatják föl – tette hozzá. Egy több mint 2 és fél milliárd forintos fejlesztésről van szó, ami hazai és Európai uniós forrásból valósult meg.

Tokaj-Hegyalja a világörökség része és a magyarság számára egy emblematikus hely, illetve a kormány is kiemelt turisztikai térségként tekint erre a 27 településből álló egységre – hangsúlyozta dr. Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Céljuk, hogy Budapest és a Balaton után ez a terület legyen Magyarország harmadik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Ennek érdekében már rengeteg fejlesztés történt, ami a szálláshelyeket, a vendéglátást és az infrastruktúrát, továbbá az úthálózatot érintette – emelte ki az országgyűlési képviselő. Hozzáfűzte: ha a teljes kerékpárút hálózat elkészül a Kopasz-hegy körül, akkor még vonzóbb turisztikai célpont lesz.

A nemzetközi útvonal része lett

Nyár végére, de legkésőbb ősszel már egy teljes kört be lehet majd járni biztonságosan, két keréken a térségben – mondta Berencsi Miklós, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ projektigazgatója. Tokajon keresztül halad a nemzetközi jelentőségű Eurovelo 11 kerékpárút, ami egészen Norvégiától Görögországig vezet át Európán északi irányban és ezzel a szakasszal Tarcal is bekapcsolódott a nemzetközi biciklis turizmusba.

Már most sokan használják

Nemcsak az ide látogató turisták és a települések között ingázó dolgozók, illetve az ott élő családok veszik birtokba az új kerékpár utat – hangoztatta Butta László, Tarcal polgármestere. Hiszen a kerékpárút bizonyos szakaszain mezőgazdasági útként is funkcionál, így a Kopasz-hegy környékén gazdálkodók is használhatják, ami számukra is előrelépést jelent. A dűlő út projekt is alakulóban van, amelynek keretében közel 3200 folyóméter beton dűlő utat építenek, amelyet a turisták is használhatnak, így a lankás dűlők között kerékpározhatnak majd – tudatta a polgármester.

Az alkalomhoz illően kerékpárral érkezett az eseményre Tokaj polgármestere, Posta György, aki elmondta, most már mindkét irányból: Bodrogkeresztúr és Tarcal felől is kellemesen és biztonságosan tehető meg az út biciklivel. Az úton már most is nagyon sok turistával lehet találkozni, még ott is, ahol még építés alatt áll a terület. Az is jelzi, milyen fontos ez a projekt, hogy nemrégiben kétezer ember kerékpározott ki Nyíregyházáról Tokajba a 6. Bringa Piknik rendezvényén. Jövőre bővül az esemény a tokaji körrel és körbe kerekezhetik majd az emberek a Kopasz hegyet – fejezte ki örömét a polgármester.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában