Mezőgazdaság

2023.05.05. 14:00

Utolérte magát a természet, de a májusi eső aranyat érne

Lehet, a kirándulók nem örülnének az esőnek a hét végén, de a gazdálkodók nagyon szeretnék, ha esne.

Pap Gyula

A napraforgő vetése is nagyrészt befejeződött

Fotó: MW

A múlt hét második felében bár többször többfelé előfordultak esők, záporok, ezekből jellemzően csak kis mennyiség esett, így összességében a héten is jól lehetett haladni a vetéssel. A talajok száradtak, de a már kelésben lévő kukorica és napraforgó számára a legtöbb helyen kellő mennyiségű nedvesség áll rendelkezésre a gyors fejlődéshez. A legutóbbi, múlt heti helyenként fagyos hajnalok óta melegedés kezdődött, és ezt a héten sem törte meg számottevő lehűlés – írta agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Kedvező időjárás

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szárba indult, az árpa már kalászosodik, a repce pedig teljes virágzásban van. A nyári kapás növények vetése késést szenvedett a hideg, majd a sok eső miatt, de már mind a napraforgó mind a kukorica vetése folyamatban van, sok helyen befejeződött – mondta el Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. A szójára később kerül sor és bizony lassan jöhetne már megint egy kis csapadék, mert a vetéssel megbolygatott felső talajréteg száraz – tette hozzá.

A gyümölcsösök közül egyre több túl van már a virágzáson, több fajta is megszenvedte a március végi, április eleji fagyokat, majd a csapadékos idő nem kedvezett a beporzásnak.

A folytatásban is változékony marad időjárásunk, a hét utolsó napja ismét csapadékosabbnak ígérkezik. A hétvégéig a legtöbb helyen a talajok nedvességvesztése lesz a jellemző. A növényvédelmi munkákat a csapadék mellett élénk szél is zavarja, a hét második fele alkalmasabb az ilyen jellegű feladatra. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában