Ülésezik a miskolci közgyűlés

2023.05.25. 12:31

Mancs nevét fogja viselni a szobra körüli közterület

Négy közterület elnevezéséről is döntött a miskolci közgyűlés.

Szobra már van Mancsnak Miskolcon

Négy közterület elnevezéséről van szó. Őrház utca, Mókusliget, Béka tér, Mancs tér.

Mint ismert, Veres Pál, Miskolc polgármestere közösségi oldalán osztotta meg pár hónapja: kezdeményezi, hogy azt belvárosi teret, ahol a legendás mentőkutya, Mancs szobra található, Mancs térnek nevezzék a jövőben.

Lehet Mókusligetje és Béka tere is Miskolcnak. Előbbi nevet az a Dél-Kiliánban lévő terület kaphatja, amelynek fái annak idején veszélybe kerültek az ott épülő rendelőintézet miatt. A Béka tér nevet a történelmi Avason, a Zsolcai sor 178. szám előtti teresedés kaphatja. A leendő téren lévő BRS pincében egy több száz darabos békagyűjtemény található. Ez indokolja a névadást. Érdekesség, hogy az áprilisi közgyűlésen utóbbi javaslat nem kapta meg a többséget, így a Béka teret akkor elkaszálták.

Szarka Dénes, Velünk a Város: Túlzás nélkül mondható, hogy gyermekkorunk hőse volt Mancs, Miskolc leghíresebb kutyája. Ő egy németjuhász kutya volt, a miskolci Spider mentőcsapat tagja. Hősi tetteiért, mentőakciókban való sikeres részvételéért emeltek neki szobrot 2004-ben a Szinva terasz mellett. Teljesítményei és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává tette. 2006-ban tüdőgyulladásban pusztult el. A szobor méltó emléket állít a kutyának. A tér elnevezése pedig igazán méltó helyére állítja Mancsot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában