Fejlesztés

2023.05.21. 09:00

Megoldódik a lezúduló csapadék elvezetése Sajókeresztúron

Megkezdődött a ”Sajókeresztúr község települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztése” című projekt mintegy 168 millió forint Európai uniós és állami támogatásból.

NHK

Illuztráció

Fotó: Unger Tamás

A projekt célja Sajókeresztúr környezeti állapotának javítása, a helyi vízkárok csökkentése, melynek eredményeként kevesebb lesz a településen élők ár és helyi vízkára, védett, biztonságos és élhető lakókörnyezet alakul ki. A településen korábban három lépésben részlegesen már fejlesztették a meglévő csapadékvíz elvezető hálózatot. Első ütemben elkészült a Szabadság utca csapadékvíz elvezetése és megépült az utcában egy árvízkizáró zsilip. Második ütemben a Rákóczi utca burkolatszélesítéséhez kapcsolódóan, az érintett utca szakasz csapadékvíz elvezetése, valamint külön projektben megvalósították az Arany János utca, valamint a Rákóczi utcák kereszteződésének közelében a Sajó magasparti részén a leszakadt partfal helyreállítását. A harmadik ütemben a Petőfi Sándor utcai csapadékvíz elvezető hálózatot építették ki.

Novemberre tervezik a befejezést

Jelen pályázat keretén belül a fejlesztés olyan területen fog megvalósulni, amelynek nagy szüksége van a csapadékvíz elvezetésre. A hirtelen lezúduló csapadékvizek elvezetésének megoldása az egyik legfontosabb kérdés Sajókeresztúr életében különösen, hogy folyamatos kockázatot jelent a lakókra és javaikra. Az elmúlt években egyre nagyobb igény mutatkozott a település vezetői és a lakosság részéről egyaránt ennek a problémának a megoldására. Ezért a tervezett célok elérése érdekében a jelenlegi nyílt és zárt, elválasztott rendszerű csapadékvíz elvezető hálózat helyreállítására, átépítésére, fejlesztésére, továbbá új vízkormányzó és keresztezési műtárgyak építésére kerül sor. 

A projekt keretében 4450 méter hosszú, megfelelően kialakított csapadékvíz elvezető rendszer épül majd ki, megoldódik a Petőfi utca csapadékvizének elvezetése is. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A munkálatok várható befejezése: 2023. november 30.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában