Szakma Sztár

2023.05.10. 15:07

Helyes döntés volt a szakképzés vonzóvá tétele

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Ipari Kamarában is elismerték a Szakma Sztár versenyen díjat nyert tanulók teljesítményét.

UA

Akikre büszkék lehetünk: Cziria Gergõ, Szonda Bianka, Havasi Blanka Anita, Fehér Luca, Dankó Szabolcs és Bucsi András

Fotó: Bujdos Tibor

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. alkalommal április 24-26. között szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont a Szakma Sztár Fesztivál kereteiben az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén második alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósult meg közel 15 000 látogató részvétele mellett.

A fesztivál keretében 72 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatal szakemberek. A látogatók a EuroSkills verseny szakmai bemutatóiba és a WorldSkills nemzetközi válogató versenyeibe is bepillantást nyerhettek.

Szép eredménnyel tértek haza 

Szerda délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Iparkamarában ünnepelték a versenyzőket. Vármegyénkből sorra nyerték el a rangosabbnál, rangosabb érmeket a diákok. Fehér Luca (irodai titkár) és Szondi Bianka (kereskedő és webáruházi technikus) aranyérmesek lettek. Ezüsttel térhetett haza Bucsi András (asztalos), Havasi Bianka Anita (pincér-vendégtéri szakember), Cziria Gergő (erősáramú elektrotechnikus) és Odor Márk (műszaki informatikus). Bronzérmet Hódos Máté Szabolcs (műszaki informatikus) kapott, valamint negyedik helyezett Dankó Szabolcs lett (vegyész technikus). 

A szakmák népszerűsítése a cél 

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakmaválasztás népszerűsítése és bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását. „A rendezvény elsősorban arról szól, hogy a szakmáknak milyen lehetőségei vannak a mai világban” – mondta ünnepi beszédében Bihall Tamás a BOKIK elnöke. Emlékeztetett: A technikumok felől komoly nyitás zajlott a felsőoktatás fele az elmúlt években. „Azt gondolom, hogy a szakma sztár verseny az egész ország figyelmét felkeltette és azt szeretnénk, ha ez a rangos verseny példája behálózná vármegyénk iskoláit is” – hangsúlyozta. Arra is kitért, hogy a kamara a szakképzés fejlesztéséért felel. „A magyar kormánynak fontos a szakképzés és az is, hogy a leendő szakmunkások itthon kamatoztassak a tudásukat” – mutatott rá. Arról is szólt, hogy az oktatás egy kiemelten fontos terület és a fiatalok kezében van a jövő,  ami legfőképpen a jövő a gazdaságát érinti. 

A város kiválóan teljesít 

Veres Pál, Miskolc polgármestere arról beszélt, hogy pedagógusként szívügye a diákok sorsa és, hogy szakember képzésben a város kiválóan teljesít, a magas színvonalú egyetem mellett van egy tökéletes középfokú képzési rendszer is. „Egy rendkívül rugalmas és korszerű oktatás van a szakképzésben és a szakképzési centrum intézményei folyamatosan megújulnak. Helyes volt a kormány azon döntése, hogy vonzóvá szeretnek tenni a szakképzést a fiatalok számára akár képzési struktúrával és különböző ösztöndíjakkal” – húzta alá. Hozzátette: Örömteli, hogy egy kiegyensúlyozott képzési struktúra alakul ki Miskolcon. „Az eredmények önmagukért beszélnek és van mire büszkének lennie a városnak” – mondta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában