Szedd magad!

2023.05.25. 17:30

Ha magunk szedjük, olcsóbb és jobban is értékeljük

„Volt olyan a barackosban, amikor egy nap alatt háromszáz autó fordult meg a kapu előtt.”

Nagy-Hankó Krisztina

Országszerte népszerűek a szedd magad akciók, a kép Vas megyében készült. Megyénkben nem találtunk lehetőséget eperszedésre, cseresznyére, barackra, levendulára viszont lesz

Fotó: MW, Unger Tamás

A saját kezű gyümölcsszedés hazánkban már több, mint 40 éve útjára indult. Nagyon sokáig nem is hirdették a gazdák, így csak keveseknek adatott meg a lehetőség, hogy éljenek vele. Ma már egyre több gazda nyitja meg a kapuit az érdeklődők előtt, és sokan keresik ezeket a kerteket. A gazdaságokban nem a hipermarketekben kapható, éretlenül leszedett, akár több száz vagy több ezer kilométerről ideszállított, mesterségesen érlelt termékekhez juthatnak hozzá, hanem friss áruhoz, egyenesen a kertből. A „Szedd magad!” akcióban részt vevő gazdáknak, kerttulajdonosoknak létezik egy weboldal, ahol tájékozódni lehet róluk. 

A szeddlemagad.hu szerint vármegyénkben négy gazda biztosan várja a látogatókat, azt nem állítjuk, hogy csak ennyien, viszont ők biztosan csatlakoztak az akcióhoz.

Van fagykár, de kinyitnak

Az encsi járásban található Fancsalon sárgabarackot szedhetünk majd. A jogász végzettségű gazdálkodó ma már nyugdíjasként foglalkozik a barackossal. Idén a tavaszi fagyok miatt vélhetően 20-25 százaléka maradt csak meg a baracknak, de ezt igazán csak akkor lehet megmondani, amikor beindul a termés, ez június közepétől várható – mondta Mészáros Miklós, a Fancsal-Frucht Kft. vezetője. Háromféle korai érésű, öt későbbi, összességében nyolc fajta, közel tízezer fa található a kertjükben. Volt olyan évük, amikor az érési főszezonban július elején, négy nap alatt elfogyott az összes barack, annyian jöttek szedni, de átlagosan két-három hétig tart a szezon – tudtuk meg. A „Szedd magad!” akcióban 2017 óta lehet náluk szedni a barackot. Habár idén jóval kevesebb termés lesz, mégsem akarták az embereket megfosztani a lehetőségtől, hogy maguk szedjék le a kajszit. A térségben viszonylag kevés kert van, ahol szedhető a gyümölcs a lakosság számára. Kezdetben volt probléma belőle, hogy beengedte a kertjébe az embereket, mert többen hanyagul viselkedtek, ágat törtek, vagy eldobálták a gyümölcsöt, ha szebbet láttak egy másik fán. De az utóbbi pár évben már sokkal fegyelmezettebbek. Egyébként nem értékesítenek a lakosságnak, nagy tételben adják el a barackot, minden évben hűtőházzal szerződnek. Úgy tudnak csak kisebb mennyiségben adni, ha a vásárlók maguk szedik le. Erre kijelölnek egy adott területet – mondjuk 10 hektárt – és onnan vihető a gyümölcs.

Többet visznek, mint gondolták

Maximalizált mennyiség nincs, mindenki annyit visz, amennyit szeretne. Elő is fordult már az a helyzet a korábbi években, hogy az előre kigondolt két láda helyett a dupláját vagy a tripláját vitték, mert közben úgy döntöttek, visznek a szomszédnak meg a rokonoknak is – jegyezte meg nevetve a barackos tulajdonosa. Az ár jelentősen olcsóbb – tavaly a fele volt, mint egy viszonteladónál, a piacon vagy áruházban. Náluk nincs különbség a nagy tételben vagy kis tételben vásárolt gyümölcs árában, a hűtőháznak ugyanannyiért adták, mint a lakosságnak. Jellemző volt tavaly például, hogy nyugdíjas klubok jöttek busszal barackot szedni, hiszen az egy kirándulásnak is tökéletes alkalom – tudatta Miklós.

Mindenkinek megvan a dolga

Először csak felesége kedvéért ültetett néhány tő levendulát a kertbe, de aztán úgy döntöttek, hogy még többet és többet telepítenek. A gondozás tudnivalóit korábban nem tanulták, időközben a tapasztalatok alapján sajátították el. Végül családi hobbi – szerelem - lett belőle, amelyben a három gyermekük is részt vesz – hangsúlyozta Vörös Sándor, a vadnai Levendula Virágoskert tulajdonosa. Nem főállás, a szabadidejüket áldozzák a kertre – avatott be Sándor. Az cél volt, hogy a gyerekek is kivegyék a munkából a részüket, hogy ismerjék meg milyen az. Főleg a szüret idején segítenek. Már 2016-tól, gyakorlatilag az ültetvény első évétől lehet náluk szedni levendulát bárkinek. Nagyjából 1200 négyzetméteren 1500 tő levendulát termesztenek. Háromfélét: a klasszikus francia gyógynövényt, ezen kívül kevés angol levendulát, amely világosabb lila, illetve kuriózumként néhány tő rózsaszínt. Mind eltérő időpontban virágoznak, a rózsaszín nyílik elsőként, akkor lehet hirdetni a szüretet, hiszen attól kezdve nagyjából egy hét múlva teljes pompájában látható a kert. Jellemzően június vége, július eleje a virágzás fő időszaka, de függ az időjárástól is természetesen. A szezon addig tart, amíg virág van a kertben, hiszen már nem az a kérdés, hogy elfogy-e a virág, hanem, hogy mennyi idő alatt – fűzte hozzá a virágoskert tulajdonosa. Egyébként két hét alatt fogy el átlagosan. Korábban ők maguk tették csokorba, szárították a levendula virágját, de nem volt kapacitásuk, se idejük, se energiájuk az értékesítésre, ezért ma már ezt nem teszik, de nincs is rá szükség. Sokan csak azért jönnek, hogy fotót készítsenek az impozáns környezetben, de persze visznek is a virágból. Volt már olyan is, hogy egy lánykérés helyszíne volt a levendulakert – emelte ki Sándor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában