Kemény bírság lehet!

2023.04.05. 20:00

Most kell odafigyelni, ha nincs engedély az udvari kúton

Ez év december végéig nyújtható be bírság nélkül fennmaradási kérelem a régi házi kutakra.

Detzky Anna

A fúrt kutakra vonatkozik a szabályozás

Fotó: Nagy Balázs

Az adott település jegyzőjének címezve szükséges benyújtani azokat a dokumentumokat, amelyek ellenében bírság nélkül engedélyezik azoknak a régi házi kutaknak az üzemeltetését, ahol ez eddig elmaradt. A témával kapcsolatban megkerestük Miskolc Polgármesteri Hivatalának Sajtóosztáját, amely részletes tájékoztatást adott az engedélyeztetés feltételeiről és menetéről.

„A háztartási célú kutak esetében a hatályos jogszabály szerint mentesül a bírságfizetés alól az a kérelmező magánszemély, aki engedélyköteles kútját engedély nélkül létesítette, de annak fennmaradását, további üzemeltetésének engedélyezését 2023. december 31-ig kéri és az engedély megadásának feltételei fennállnak” – írta levelében a miskolci Városháza Polgármesteri Kabinetjének Sajtó és Kommunikációs Osztálya.

Fontos információ, hogy a kutak létesítése csak az 1992-es évet követően engedélyköteles. Tehát az igazoltan ezen időpontot megelőzően létesített kutaknál az „engedély nélküliség” fogalma nem merül fel.

Zöld szempontok alapján

Többek között azt vizsgálják, hogy nem szennyezi-e a környezetet az adott kút.

„Az engedélyeztetéshez az engedély nélkül, vagy attól eltérően létesített kút főbb műszaki paramétereit, jellemzőit tartalmazó kérelmet szükséges benyújtani, amelyhez csatolni kell a kútról és környezetéről készült fényképfelvételt és a kút ingatlanon való elhelyezkedését bemutató vázlatos helyszínrajzot – lehetőség szerint a kút EOV koordinátáival. A kérelmezőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a kút kialakítása olyan, hogy abba a környezetéből szennyeződés – hulladék, szennyvíz, csapadékvíz – nem kerülhet. Fúrt kút esetében a kérelmező dokumentumon kívül csatolni kell a fúrt kút környezetvédelmi megfelelőségét tanúsító felülvizsgálati nyilatkozatot, amelyet hivatalosan regisztrált, képesítéssel rendelkező kútfúró, vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő szakember – például vízgazdálkodási, hidrogeológiai, geológiai, geofizikai, vízügyi – szakmai végzettségű állíthat ki. Bár a kút vizsgálata nem, de a hatósági eljárás díj- és illetékmentes” – tudtuk meg.

Nem olcsó mulatság

A kút helyszíni ellenőrzésének menetéről egy egész országban dolgozó kútfúrót is megkérdeztünk.

A kútfúrók most többet dolgoznak az ellenőrzésekkel, mint a fúrással 
Fotós: Nagy Gábor

– Egy nyolc oldalas dokumentumot kell kitöltenünk az ellenőrzés mérései eredményeképpen, különféle paraméterek alapján, fénykép- és kamerafelvétellel ellátva – mondta Diós József kútfúró, az Öcsikút Kútfúrás vezetője. – Ennek során pontosan meghatározzuk GPS-szel a kutak helyét, lefényképezzük a környezetet, meghatározzuk a kút anyagát, megmérjük a vízhozamot és a víz mélységét. A 30 méter mély magánszemély tulajdonában lévő kutakra általában mindig kiadják az engedélyt. Az ellenőrzés körülbelül egy óra hosszát tart és mindenféle régi házikútra vonatkozik. Az ára 70 és 100 ezer forint között mozog. Érdemes egy-két héttel hamarabb időpontot foglalni, különösen a jelenlegi időszakban, amikor sokan fordulnak ilyen ügyben hozzánk, kútfúrókhoz. A használaton kívüli kutakra nem szükséges engedélyt kérni, viszont azokat el kell tömedékelni.

Több százezer a bírság

Azokat a kutakat, amelyek nem kapnak engedélyt, kötelező lebontani.

„A kérelem hiánytalansága esetén kezdődhet annak érdemi elbírálására. A fennmaradási, üzemeltetési engedély, akkor nem adható meg, ha az engedély nélküli kút vízgazdálkodási, környezet- vagy természetvédelmi szempontból káros és ez átalakítással sem szüntethető meg. Ilyen esetben a vízjogi fennmaradási engedély kiadására irányuló kérelmet el kell utasítani. Emellett az építtetőt a létesítmény elbontására kell kötelezni. Amennyiben a 2023. december 31-i határidőig nem történik meg az engedély nélkül létesített kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetése, abban az esetben vízgazdálkodási bírság szabható ki. Ezt a szabálytalanságot elkövető kivitelezőnek, vagy ha az nem ismert, a kút létesítőjének kell megfizetnie. A bírság összege magánszemélyek esetében maximum 300 ezer forint lehet” – tájékoztatott a miskolci városháza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában