A biztonságért

2023.05.24. 13:27

A kibervédelemről tartottak előadást Miskolcon

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal adott otthont a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság előadásának.

UA

Fotó: Bujdos Tibor

A digitalizáció kínálta lehetőségek legszélesebb körű, szervezeti szintű alkalmazásának elengedhetetlen feltétele a kiberbiztonsági tudatosság növelése. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal kiemelt szervezeti céljai között szerepel a kiberbiztonság növelése, éppen ezért a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) felkérésére szerda délelőtt a vármegyei kormányhivatal adott otthont az SZTFH – közép és nagyvállalatokat célzó – kiberbiztonsági rendezvénysorozat miskolci állomásának.

A kiberbiztonság fontosságát hangsúlyozták 

Az országos rendezvénysorozat célja a kiemelt gazdasági szereplők vezetői számára bemutatni a vállalatokat érintő aktuális kiberbiztonsági fenyegetéseket, valamint a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló új törvény tervezetét, amely meghatározza azokat a követelményeket, amelyeket az érintett vállalatok elektronikus információs rendszerei esetében teljesíteni kell.

A rendezvényen beszédet mondott dr. Alakszai Zoltán főispán. Beszédében a kibervédelem fontosságát hangsúlyozta. 

„A kormányhivatalunk a mai rendezvényben egy koordinatív szerepet tölt be, de számunkra is fontos minden, a témanappal kapcsolatos kérdés” – mondta. Rámutatott: hatósági szervként jó kapcsolatot ápolnak minden szakszolgálattal. „Ez a rendezvény olyan témát ölel fel, ami a társadalom gyors, digitális átalakulásával az életünk mindennapi részét képzi, ezért a védelem is fontossá válik vele együtt” – mutatott rá. Azt is hangsúlyozta: minden dolognak van árnyoldala és fenyegetettsége is, ahogy a digitalizációnak is. „Az elmúlt évek társadalmi tendenciája azt mutatja, hogy a biztonság az versenyképességi kérdés is” – húzta alá. 

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a téma fontosságát hangsúlyozta. „Ha kibervédelemről beszélünk, akkor azt kell mondanunk, hogy a veszély nagy” – mondta. Rámutatott: minél nagyobb egy adott cég, annál nagyobb a veszély leselkedik az adott vállalatra. „A magyar kereskedelmi és iparkamara arra készül, hogy kialakítson egy olyan programot, amely a sérülékenység védelemét fogja jelenteni, és szeretnénk informálni a vállalatokat, hogy az üzleti biztonságokat magákénak tudjanak” – mondta. 

Dr. Bencsik Balázs, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) Kiberbiztonsági Tanúsítási Igazgatóság vezetőjének előadásával folytatódott a tematikus nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában