Miskolc

2023.04.11. 14:00

Gyerekrajzok helyett graffiti-firka az Y-hídnál? (fotókkal, videóval)

Összművészeti alkotóparkot ígértek tavaszra az Y-híd közelébe épített pengefalakhoz, amelyeket már elleptek a graffitik.

Hajdu Mariann

A környéken élők attól tartanak, hogy az ő falaikat is ellepi a graffiti. Ők parkot szerettek volna az Y-híd és a házaik közé

Fotó: Ádám János

Falfirkák lepték el a Vörösmarty utcán, az Y-híd irányába kihelyezett pengefalakat, írtuk korábban. A falakra azóta még több graffitit festettek fel, sőt, az egyik felirat azt hirdeti: április 21-én lesz a megnyitó. Azt nem írják, hogy pontosan milyen megnyitóról van szó, de a jellegzetesen graffitis betűformák alapján ítélve, nem aranyos gyerekrajzokról lehet szó: ez felkeltette a környéken lakók érdeklődését is.

A Vörösmarty-val párhuzamos Kont István utcában élők ugyanis annak idején erősen tiltakoztak az említett falak megépítése ellen, ők inkább – az is volt számukra a korábbi ígéret – egy parkot szerettek volna, ami elválasztja a házaikat, falaikat, kertjeiket a megépült Y-hídtól. Korábban egy házsor volt ezen a területen, ezt az építkezés részeként szanálták.

Fórumot rendeztek

A pengefalak megépítésének tervéről véletlenül szereztek tudomást, arról nem tájékoztatta őket az önkormányzat. Nem hivatalosan tudták meg (erről annak idején beszámolt portálunk), hogy graffitiparkot tervez oda a város, ahová bárki, bármikor festhet. Amikor ez kiderült, összefogtak a lakók, és együtt fordultak a városvezetéshez, hogy tiltakozzanak a tervek ellen. Féltették a kerítéseiket, falaikat a graffitiktől, valamint az ilyen happeningeket kísérő hangoskodást is szerették volna elkerülni.

Szunyogh László főépítész ezek után fórumra hívta a környéken élőket, akik szép számmal jelentek meg a megbeszélésen. A hosszú beszélgetés eredményeként született meg a kompromisszumos megoldás: nem graffitiparkot hoznak létre az említett helyszínen, hanem összművészeti alkotóparkot. Annak lényege, hogy a pengefalakra művészeti iskolás gyerekek festenek majd szervezetten. Szunyogh László azzal érvelt számukra, azért nem jó a korábban tervezett "szimpla" park, mert egy híd környéke mindig, a világ összes táján szlömösödni kezd egy idő után. A kiépített környezet ezt meg tudja előzni, vagy tompítani tudja, fogalmazott.  

Megnyitó: április 21.

Aztán átadták az Y-hidat, megindult a forgalom, és a pengefalakat beborították a graffitik. Először csak néhány, ekkor érdeklődött lapunk a városháza sajtóosztályától, mikor lesz az említett festés, mikor készülnek el a gyermekrajzok. Szunyogh László főépítész akkor  a következőt válaszolta lapunknak: "Az összművészeti alkotóparkot még nem adták át, ez az előzetes elképzelések szerint tavasszal történhet meg. Ekkorra dől el a terület művészeti programja is; kik, mikor, mit festenek a falakra."

Aztán eljött a tavasz, és megjelent az új felirat is az említett időponttal: április 21., a Facebookon pedig nyomára akadtunk egy bejegyzésnek (DJ Cece Facebook oldalán), miszerint a graffiti alkotóparkot április 21-től lehet művészeti célra legálisan használni. A parkot másnap, azaz 22-én egy megnyitó bulival avatják fel a helyi "underground arcok", akik szívesen várják az érdeklődőket az ország bármely pontjáról. Szerintük a hely nemcsak a graffitiseknek megfelelő, hanem a breaktáncosoknak is, akik a téren előadhatják művészetüket. Igaz, egy kommentben valaki odaírta, a betontömbök körüli fal, ami körbeveszi a teljes parkot az nem legál fal, így megkérnek mindenkit, hogy azt a falat hagyják tisztán, festékmentesen, mert saját tulajdon. És bármi rongálás történik rajta, "az  rendőrségi intézkedést von maga után". Hozzáfűzték: egyenlőre ezen a napon kimondottan borsodiak fognak festeni, utána viszont bárki jöhet az ország összes városaiból.

Nem ezt ígérték

A fenti bejegyzés nem nyugtatta meg a környéken élőket: nem erről volt szó. Kérdéseket küldtünk a miskolci városháza sajtóosztályára, többek között arról érdeklődve: mennyiben legális az említett graffitis program. Mikorra tervezik az összművészeti park megnyitóját, azaz azt, hogy a művészeti iskolákba járó diákok festik ki a felállított pengefalakat. Azt is kérdeztük, hogy lesz-e összművészeti park, vagy valóban a graffitisok tanyája lesz ez a terület?

A következő választ kaptuk: "a Művészeti Alkotópark hivatalos, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett megnyitója április 21-én lesz, ezt jelenleg is felfestés hirdeti az egyik, erre a célra kijelölt falfelületen. Ekkorra a park használatának szabályait részletező tábla is kikerül a helyszínre. Minderről jövő héten sajtótájékoztatón tervezünk beszámolni". 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában