Ünnep és átadás

2023.04.15. 20:37

„Mi, magyarok nagyon szerencsések vagyunk”

Képzőművészeti kiállítással, versekkel, zenével ünnepelt Szentistvánbaksa.

HE

A magyar költészet napja alkalmából rendeztek sokszínű kulturális programot Szentistvánbaksán szombaton. A rendezvényt Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, miniszterhelyettes nyitotta meg.

– Azt gondolom, hogy mi, magyarok nagyon szerencsések vagyunk, hiszen hihetetlen adottság az a nyelv, amin beszélünk – fogalmazott. – Igaz, nehézség is, mert a világban nem egykönnyen tudjuk magunkat megértetni, és az első idegen nyelv számunkra mindig nagyon nehéz. De a magyar költészet egy csoda. Ebben az évben ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját, a Himnusz megszületésének szintén 200. évfordulóját, és ha a történelmünkre gondolunk, akkor az 1948-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját. Itt van közelünkben Monok, ahol Kossuth Lajos született. Egyszóval nagyon büszkék lehetünk, mert olyan felmenőink vannak, olyan őseink éltek itt, akiknek az öröksége rendkívül sokat segít a mindennapokban. Ez a büszkeség mindannyiunkban ott van, amikor a közösségi rendezvényeken a művészeket hallgatjuk vagy a versekről beszélgetünk – mondta Koncz Zsófia.

Átadták a falubuszt is

Elmesélte, hogy az ő kedvenc József Attila-verse A Dunánál című, mert amikor még szerencsi gimnazista volt, a magyar tanára biztatására ezt a verset szavalta el az egész iskola előtt.

– Bizonyára mindenki ismer egy olyan költeményt, amire nagyon büszke, és olyan gondolatokat tud hozzátársítani, amelyek fontosak voltak neki, amikor ezt a verset tanulta, olvasta vagy visszaemlékszik rá – tette hozzá Koncz Zsófia.

Major István Rudolf festőművész kiállításának megnyitója és a kulturális műsor után a település falubuszát adták át ünnepélyes keretek között.

Koncz Zsófia emlékeztetett, 2019 óta működik a Magyar Falu Program, ami az ötezer fő alatti településeknek nyújt támogatást. Segítségével számos községben közösségi tereket, óvodákat, játszótereket, utakat tudtak felújítani, most pedig Szentistvánbaksának egy tanya- és falugondnoki buszt tudnak átadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában