Látogatás

2023.04.30. 09:38

A város hálával tartozik a miskolci zsidóságnak (fotókkal)

Miskolcon tett látogatást Yacov Hadas-Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete.

PN

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete, Veres Pál polgármester és Deutsch Miklós, a Miskolci Izraelita Hitközség elnöke

Fotó: Vajda János

Az izraeli diplomata Veres Pál polgármester társaságában megtekintette a Vertigo Dance Company produkcióját a Miskolci Nemzeti Színházban, majd a zsinagógában Markovics Zsolt miskolci főrabbi vezette körbe.

Erősebb általuk a város 

Veres Pál polgármester elmondta a vendégnek, hogy éppen most 70 éves a miskolci zsinagóga. „És mi legalább 170 évnyi hálával tartozunk a miskolci zsidóságnak, hiszen nélkülük nem lett volna Miskolc az, ami. Nélkülük szegényebb lett volna a miskolci tudományos, a miskolci művészeti, a miskolci kulturális élet és a miskolci kereskedelem. Nélkülük Miskolc nem lett volna Miskolc” - mondta a polgármester. Majd köszöntötte a 75 éves Izrael államot, és a miskolci izraelita közösséget, melynek temploma, a belvárosi zsinagóga 170 éve áll és él a város szívében.

Veres Pál békét, boldogságot remélve egy olyan jövőt kívánt, amelyben a „múlt bűnei soha többé ne ismétlődjenek meg, és amelyben a közös nyelv az egyenlőség, a kölcsönös megbecsülés, a tisztelet, a feltételek nélküli szeretet és elfogadás lesz majd”.

Erős közösség a miskolci 

A nagykövet erősnek és elő közösségnek találta a miskolcit, valamint a zsinagóga emlékkönyvébe bejegyezve az oktatás jelentőségét emelte ki, hogy az emberek megismerjék a zsidó kultúrát. Majd megtekintette a helyi imatermet és a múzeumot is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában