Virágkörkép

2023.03.08. 07:00

Várakozással teli a nőnapi virágpiac

A kínálatra nem lehet panasz a kereslet még napközben lódul meg várhatóan.

BOON

Fotó: Ádám János

A várható nőnapi virágvásárlási roham előtt egy nappal mértük fel a Búza téri virágpiacon a terepet, tájékozódva a legújabb virágkötészeti trendekről, kínálatról, árakról. Tagadhatatlan színpompás kép fogadott, a szivárvány minden színében pompáztak az egyszerűbb egy szál virágot jelentő ajánlatoktól a színpompás csokorkölteményekig.

- Szerdán indul be az igazi kereslet hiszen az átadás előtt nehéz elrejteni egy komolyabb csokrot és egyébként is szeretnek mindent az utolsó pillanatra hagyni a vásárlók - osztja meg sokéves tapasztalatát az egyik árus. Egyébként jórészt az olcsóbb, egyszerűbb virágokat veszik itt is látszik az infláció hatása - vélekedik a korábbi eladások tapasztalatát leszűrve. Így a 700 és 1000 forint közötti jácint ami esélyes az eladásra nagyobb mennyiségben - véleménye szerint. Pedig van 1500 forintért gyönyörű vörös rózsaszál - ugyanez fehérben 1200 forint. Rendkívül mutatósak az átlátszó, fehér és színes papírba csomagolt tulipánok 500 és 900 forintét vihetőek. Nem csak a csomagolást a színeket illetően is a legváltozatosabb képet mutatják.

Felmérik a kínálatot

Sándor csak véletlenül járt erre és gondolta a nőnapi vásárlás előtt felméri a kínálatot. Elégedett volt a választékkal az árcédulák alapján azonban úgy érzi újra kell kalkulálnia a költségvetést. Nem csoda, hogy matekozik, neje mellett édesanyja és három lánya is számít a nőnapi megemlékezésre. Ha nem tér el nagyon az eredeti elképzeléstől, akkor nem ússza meg tízezer forinttól kevesebből számítása szerint. Ráadásul ad arra, hogy ne csak pár napig gyönyörködtessenek a virágok, mely szintén húzósabb kiadást eredményez majd. Egyébként gyakran vásárol virágot, így jól is ismeri a fajtákat és legtöbbször ugyanazokat az árusokat keresi fel először.

- Sokan keresik a kosaras kompozíciókat, például a ciklámen 1600 forintért nagy keresletre számíthat - ítéli meg egy másik árus. De lehet kapni évelő szegfűt is 1500 forintért, mutatós jázmint 950-ért és a szintén slágergyanús primula 700 forintért kínálta magát.

Ebből vásárolt Ferenc is, aki elmondta, szerdán nem lesz virágbolt közelben, így előrehozta a beszerzést. Reményei szerint egy éjszakát különösebb károsodás nélkül kihúz a növény a kocsi csomagtartójában, ahol biztonsággal rejtve maradhat a kíváncsi szemek elől.

Visszatérve a díszkosaras megoldásokhoz: magasabb árkategóriákat is észleltünk, egy két-háromféle virágból álló kompozíció 2900 forinttól 4500-ig kínálja magát. A színkavalkádban csak a nagyon figyelmes szemlélő szúrja ki, hogy akad "örökéletű" változat is, egy egyszerű művirág cseréppel 1000 forintért eladó. Nem könnyű választani minden szempontot figyelembe véve, de vélhetően a pompás rózsamacit, amelyet 5000 forintért kínálnak, mindenki megnézi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában