„Nem vagy egyedül!”

2023.03.06. 14:30

Támogatói kört alakítanának

Várják a körbe azokat, akik szívesen tennének a helyhez kötött demenciával élőkért és gondozóikért.

DA

Dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes Fotó: olvasónk

Fotó: @ilgrasso

Támogatói kört hoznának létre a demenciával élőkért, családjaikért és gondozóikért a miskolci Feledhetetlen Alapítvány és Jobbágy Mária alapító tag szervezésében. A kezdeményezést az ismert miskolci háziorvos, dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes, az alapítvány kuratóriumi elnöke is népszerűsíti, aki munkája során kiemelt figyelmet fordít a szépkorúakra.

– A Feledhetetlen Alapítvány 2018-ban jött létre, elsősorban a demenciával kapcsolatos tudományos kutatási tevékenység céljából. Kutatásaink eredményeképpen arra jutottunk, hogy összefogásra van szükség – mondta dr. Melcherné dr. Kázár Ágnes. – Az érintett családok a problémával általában egyedül küzdenek a mindennapokban. Bár az Alzheimer Cafék szigetszerűen működnek az országban, de nem mindig találják meg azokat a szereplőket, akik demenciával élnek, vagy demenciával élőket gondoznak. Arra gondoltunk, hogy a sok tudást, amit eddig összegyűjtöttünk már, valahogy jó lenne rendezni. A civil kurázsit össze kellene gyűjteni, összefogni a munkát, és minden évben egy-egy célt kitűzni.

Most azt a célt tűzte ki az alapítvány, hogy elviszi az otthonok közelébe a gondozást, a szűrést és a tanácsadást. Keresik az ügy követeit. A szóban forgó támogatói kör „Nem vagy egyedül!” néven alakulna meg, amelyhez tagokat toboroznak. A csatlakozás részleteiről a www.feledhetetlen.com oldalon lehet részletesebben olvasni.

– Szeretnénk az országban aktívan a demenciával élőkért tevékenykedő érintetteket, szakembereket, köz- és civil szereplőket összefogni. Olyanokat, akik képesek lehetnek az ügy érdekében hatékony eredményeket elérni. Ilyen eredmény lehet például az ápolási díj a családi gondozóknak, a házi segítségnyújtásban a demenciával élők esetében napi több gondozási óra biztosítása, vagy a fogyatékossági támogatáshoz hasonló pénzbeli támogatási rendszer kidolgozása az érintetteknek. Mindazok számára ajánljuk, hogy csatlakozzanak támogatói körünkhöz, akiket megérintett a demenciával élők problémája. Továbbá azok, akik számára személyesen is nehézséget jelent a demencia, vagy hivatásuknál fogva találkoztak a demencia ügyével. A támogató tagok közül szeretettel fogadunk „memóriakövetként” mindenkit, aki önkéntes felajánlás és vállalás alapján többet, újat, mást tud és akar tenni a cél érdekében. 2023-ban a tagdíjak összegével a Feledhetetlen Alapítvány mozgó demencia-tanácsadóját, a Feledhetetlen Autót támogatjuk.

Az alapítvány igyekszik más formában is adományokat gyűjteni. Többek között két hete indult egy adománygyűjtési akció. A követek segítségét a támogatók toborzásában is kérjük. Ha valaki szívesen vállal a tagságnál többet, azaz memóriakövet szeretne lenni, az a [email protected] e-mail-címen jelentkezhet rövid bemutatkozással, fényképpel – tájékoztatott az alapítvány elnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában