Klaszter konferencia

2023.03.09. 14:56

A szénre továbbra is szükség van

Magyarország újraértékelte a nemzeti szénvagyonhoz fűződő viszonyát.

BOON

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szénbányászati Klaszternek immár több mint tíz éve küldetése a szénbányászati hagyományok őrzése mellett a kitermelés újszerű technológiáinak számbavétele, a hazai szénvagyon hasznosításának, hasznosítási lehetőségeinek fenntarthatósági elvek mentén történő újragondolása. A klaszter tagjai között minisztérium, felsőoktatási intézmény, szakmai szervezetek és civil közösségek képviselői is jelen vannak.

Magyarország, a környező országokhoz hasonlóan, a háborús és az Európai Uniós energiaválságra való tekintettel újraértékelte a nemzeti szénvagyonhoz fűződő viszonyát. A szén az általános energiatartalék besorolásból előlépett a krízishelyzetben közvetlenül felhasználható energiaforrássá.

Fontos látni azt, hogy milyen szénvagyonnal rendelkezik az ország és melyek azok a korszerű technológiák, amelyek alacsony környezetterhelés mellett lehetőséget adnak e fontos ásványkincsünk energetikai célú felhasználására.

Ez adta a témáját a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szénbányászati Klaszter konferenciájának, amelyen köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke és Riz Gábor országgyűlési képviselő, a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, valamint a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos.

A rendezvényen előadást tartott Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkára: „Az energiapolitika jövője - a jövő energiái” címmel és dr. Fancsik Tamás, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága földtani igazgatója: „Energiakrízis és szénhasznosítás – hazai és nemzetközi trendek” címmel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában