Csatlakoztak

2023.03.09. 18:00

HulladékRadar a tiszta erdőkért

Az elmúlt két évben közel húsz tonnányi illegális hulladéklerakatot szüntettek meg a hazai erdőkben.

BOON

Fotó: Makovics Kornél

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem kiemelkedő programja, amelyben 2020-2022 között négy ütemben tisztítják meg a szeméttől a közterületeket – olvasható Magyarország Kormánya honlapján. A programba bekapcsolódtak az állami erdészeti társaságok, köztük az Északerdő Zrt. is.

„A társaság két ütemben 27 helyen gyűjtötte össze, illetve szállíttatta el a hulladékot. Az érintett területek Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében elszórtan elhelyezkedő, jellemzően településekkel és országos közutakkal határos erdőrészletek voltak. A projekt során megközelítően 150 köbméter, vegyes eredetű hulladéktól sikerült mentesíteni az állami tulajdonú erdőket” – nyilatkozta korábban szerkesztőségünknek az Északerdő Zrt.

A lakosság is segíthet

A program sikeréért a lakosság is tehet, a HulladékRadar applikáció használatával. Az erdőlátogatók ezen keresztül bejelenthetik a kirándulás közben észlelt illegális hulladék alapadatait és helyszínét. Az appot Android 6.0 vagy iOS 13.0, illetve ezeknél frissebb operációs rendszerrel működő mobiltelefonra vagy tabletre lehet telepíteni. Az alkalmazás hozzáférést kér a készülék kamerájához, illetve földrajzi helyzetéhez.

„A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által üzemeltetett rendszer alkalmas arra, hogy fotókkal és egyéb, a hulladék fajtájára és mennyiségére, valamint megközelíthetőségére vonatkozó információk megadásával a területileg illetékes hatóság tudomást szerezzen az illegális hulladéklerakásokról, ezáltal intézkedni tudjon annak felszámolásáról a környezet megtisztítása érdekében. Az ügyfélszolgálati feladatokat a 1818 Kormányzati Ügyfélvonal látja el” – olvasható a hulladekradar.hu oldalon.

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy nagyon népszerű a HulladékRadar applikáció. Már több mint tízezer regisztrált felhasználója van és több mint hatezer bejelentés érkezett. Ezek száma a hidegebb idő beköszöntével sem csökkent jelentősen – tette hozzá a kormany.hu oldalon.

A HulladékRadar felhasználóinak jelzései nyomán eddig 2728 köbméter illegális hulladékot, a társaságok által felfedezett illegális lerakóhelyekről pedig az állami erdőgazdaságok 16 465 köbméter szemetet és veszélyes anyagot szállítottak el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában