Örömmel segítettek

2023.03.26. 13:08

Panna gyógyulásáért futottak Miskolcon (fotókkal, videóval)

Több mint félezren használták ki a szép, napsütéses időt és futócipőt húztak, hogy fussanak egy kört vagy sétáljanak a a népkerti rekortán pályán, Panna gyógyulásért. A nevezési díj helyett adományokkal segítették a gyógyulását. A jótékonysági futás fővédnöke Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ– és Európa-bajnok úszó, illetve Repka Attila, olimpiai- és Európa-bajnok birkózó volt.

PN

Repka Attila és Cseh László is beállt a vasárnapi népkerti futásba

Fotó: Bujdos Tibor

Veres Pál, Miskolc polgármestere megnyitójában kiemelte, Miskolc újra jól vizsgázott emberségből, mert ismét összefogott és kiállt egy jó ügy érdekében.

Születésnapi köszöntővel kezdődött a futás a Népkertben, hiszen a nap főszereplője, Panna, ma ünnepelte kilencedik születésnapját. Az ünnepeltet az összegyűlt tömeg tortával és Halász Judit Boldog Születésnapot című dalának közös éneklésével köszöntötte. 

A rendezvényt Veres Pál nyitotta meg, jókívánságait fejezve ki Panna és a szülei számára. 

Cseh László elmondta, megtiszteltetésnek érzi a felkérést és nagyon jó látnia ezt az összefogást, ami a kislányért a városban megvalósult. Elmondása szerint mindig szívesen tesz eleget ilyen felkéséseknek, amikor sportolóként jó ügy, nemes dolog mellé állhat. Hangsúlyozta, ugyan távol áll tőle a futás, most mégis kivételt tesz Pannáért. 

A jótékonysági futás másik fővédnöke, Repka Attila kiemelte, véleménye szerint a sport és a jótékonyág szorosan összetartozik, így boldogan vállalta a védnöki felkérést és fájós lába ellenére teljesíti majd a távot.

A család nevében, Panna édesanyja, Prekob Viktória mondott köszönetet, ismerősöknek és eddig ismeretlen embereknek, hogy melléjük álltak. Tapasztalatai szerint mindenki, a lehetőségeihez mérten, kivette a részét és segítette az adománygyűjtést és a rendezvényt. Majd köszönetet mondott a fővédnököknek is.

Nagyon nehéz időszak áll mögöttünk hiszen, Panna 4 éves koráig egészségesen fejlődött és most már öt éve, hogy ápolásra szorul és speciális kezelésekre, és az itt összegyűjtött pénz egyetlen célt fog szolgálni, hogy Panna kezelését folytatni tudjuk. Köszönöm

– mondta az édesanya.

A hivatalos megnyitó után pedig mindenki futócipőt húzott és elindult a népkerti rekortán pályán. Cégek munkatársai, civil szervezetek képviselői, baráti társaságok, és a futást kedvelők, családok és nagyon sok gyermek együtt indult, hogy teljesítse a kijelölt egy körös távot. De akadtak olyanok is, akik a szép napsütéses időben megduplázták a azt.

Panna története

A miskolci Panna egészségesen született, szépen fejlődött 4 éves koráig, ugyanúgy, mint kortársai. Szeretett bölcsibe járni, szaladni, homokozni, motorozni, vízben lubickolni. 2 és 3 évesen is elindult a miskolci Barátság Maraton gyermekfutamán. Mire betöltötte a 4. életévét, megtanult magabiztosan, önállóan úszni a mélyvízben. Még azon a nyáron nagyon várta, hogy szeptemberben elkezdje az ovit, mikor egyszer csak minden megváltozott. Egy hosszan elhúzódó lázgörccsel az intenzív osztályra került, amit 3 hét kóma követett. Ez alatt a 3 hét alatt minden izma szinte teljesen felszívódott, és az összes addigi tudást és funkciót – mint a fogás, a beszéd, a járás – mindent teljesen elvesztett. Nulla hónapos csecsemő lett 4 évesen. Agyának azt a részét érte a trauma, ami felelős a beszédért és a mozgásért.

Az eset utáni első évben folyamatosan kellett mozgatni, hogy ne legyen felfekvése. Amíg a Covid-járvány nem jelent meg, a szülők folyamatosan fejlesztésre vitték. A Covid időszakban édesanyja kezdte el vele a talpra állást. Barcelonában műtéten esett át és később idehaza is. Jelenleg segítséggel jár.  Az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően, Panna már képes egy percig falnak támaszkodva megállni, kezeit csak támaszkodásra használja, de tudatosan valamit elvenni, megfogni, sajnos még nem tud.

Pannának folyamatos és intenzív komplex, kognitív és mozgásfejlesztő terápiára van szüksége, ezért volt a Panna Gyógyulásáért Jótékonysági Futás, hogy a fejlesztés költségeire adományt gyűjtsenek. Annak reményében, hogy mielőbb újra láthassák őt felszabadultan sétálni és szaladni. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában