Beruházás

2023.01.05. 11:31

Szélesebb lesz a miskolci Szinva-híd. Mutatjuk, hol... (képekkel, videóval)

Közbeszezési eljárással keresik a kivitelezőt a fontos közlekedési csomópont felújítására.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata kivitelezőt keres a város egyik nagyon nagy forgalmat lebonyolító közlekedési csomópontja, a Thököly utcai Szinva-híd (a közbeszéd Thököly-híd nevezi) átépítésére, fejlesztésére. A projekt az uniós és hazai forrásokra épülő Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával valósul meg. A terveket pedig az MGM Kft. készítette el. 

Az európai közbeszerzési értesítőn megjelent pályázati felhívás szerint a „Thököly-hidas projekt” során a Kiss Ernő utcát kiszélesítik és új forgalmi sávot is kap a Thököly utca és a Damjanich utca között. Felújítják a Thököly utcai közúti hidat úgy, hogy egy forgalmi sávval ki is szélesítik. Mint megtudtuk, ahhoz, hogy javuljon a közlekedők biztonsága a csomópontban, a Kiss Ernő utcán mindkét irányban autóbuszöblöt is kialakítanak.

Három helyett négy sáv lesz 

Az igencsak leromlott állapotú Thököly-híd felújítása során a közúti közlekedési pályát és gyalogos járdákat is kiszélesítik: ezáltal négy forgalmi sáv kialakítására alkalmas, azaz 13,5 méter széles közlekedési pálya készül el a hídon, amelyen jelenleg három sávon folyik a közlekedés).  

A híd környezetében a Szinva-patak mederburkolását is felújítják. Mindemellett többek között a szükséges közműkiváltásokat is elvégzik a projekt részeként, és gyalogosjárdákat is átépítenek.

A Dayka átkötés párja 

A Thököly utcai korszerűbb csomópont kedvezőbb lehetőséget kínál majd a közlekedőknek, hogy a déli tehermentesítő útról átsoroljanak az északi tehermentesítőre. Miskolc szeretné csökkenteni azt a terhet, amelyet a gépjárműforgalom jelent a belváros azon részének, amely az Avasalja, illetve a Szent István tér környékén található, amely a város majdani főtere lehet.  

Ennek érdekében indult el a déli oldali közlekedési folyosón, a belvároshoz közelebb a Dayka-átkötés megépítése is. Ez az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását jelenti egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra (lesz) jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ez az építkezés már tavaly tavasszal megkezdődött és a tervek szerint idén befejeződik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában