Évnyitó

2023.01.15. 15:30

Ilyen finomságok voltak az év első Miskolci Termelői Vásárán (fotókkal, videóval)

A levegőben a krumplilángos fokhagymás illata keveredett a füstölt szalonnával és közben az édes sütemények is csiklandozták az orrot.

NHK

Fotó: Vajda János

A rendszeres látogatók, akik minden hónap harmadik vasárnapján eljönnek a Miskolci Termelői Vásárra már megszokhatták, hogy tavaly minden alkalommal valamilyen tematika mentén szervezték az eseményt. Az idén sem lesz másképp, ez a vásár most kicsit csendesebb, az újév jegyében, de most sem marad el a plusz program – tudtuk meg Tamás Krisztiántól, a Miskolci Kulturális Központ kommunikációs menedzserétől. A Számadó zenekar muzsikált a vásárlóknak és persze a helyi termelőknek is, akik a kicsit zord időjárás ellenére szép számmal eljöttek ezúttal is. Általában legalább ötven árusító stand van, most talán valamivel kevesebb a január miatt – tette hozzá a kommunikációs munkatárs. Azonban az is jellemző, hogy a vásár híre szájról szájra terjed és mindig egyre többen érdeklődnek a megyében tevékenykedő termelők közül, de a vásárlók sem maradnak el.

Korábban vásárlóként sokszor megfordult a termelői vásárban, de már több mint egy éve mint kézműves vesz részt az eseményen – mondta Kuki Gabriella, aki kerámia és ásvány ékszereit hozta. Fontosnak tartja, hogy közvetlen kapcsolata legyen vásárlóival, ha kérdeznek a tevékenységével és a termékeivel kapcsolatban, ő szívesen válaszol és igyekszik minden fontos információt megosztani velük – hangsúlyozta Gabriella. Hozzátette: a személyes kontaktus a varázsa az online értékesítéssel szemben.

Abaújban így hívják 

„Pityókás lángos” – hirdeti a fabódé felirata. Mi abaújiak így hívjuk a hagyományos sütőlapon készült krumplilángost – mondta Sándor Béláné. Edit a beszélgetés közben egy pillanatra sem állt meg, gyúrta a lángos tésztát rendületlenül. Van kereslet a finom házias ízek iránt, ezért már negyedik alkalommal jöttek el a miskolci vásárba Fonyból, de legközelebb is szeretnének – tette hozzá Edit. Ismerik és szeretik itt ezt az ételt, ráadásul többféle különleges töltelékkel is kínálják, mindenki szája-íze szerint. Azt is megtudtuk: családi vállalkozás, amiből mindenki kiveszi a részét, a fokhagymától illatozó stand mellett kerámia tárgyakat árult Edit fia. Sándor Béla fazekas mester, a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesület tagja.

Étel-ital bőséggel 

Általánosságban is az jellemezte most a vásári kínálatot, hogy a gasztronómia volt túlsúlyban a kézműves termékekkel, használati- és dísztárgyakkal szemben. Bőséges felhozatal volt, a teljesség igénye nélkül csak néhány: természetes alapanyagokból készült egészségmegőrző termékek, pékáru, sütemény, méz, lekvár, sajt, hús, chili paprikás finomságok.

A minőség nem olcsó 

Erika pontosan emiatt jár a termelői vásárba, a finom házias ízek és a minőség miatt – avatott be. Korábban nem foglalkoztatta az esemény különösebben, de úgy egy fél éve minden alkalommal itt van – tette hozzá. Ezúttal sárgabarack lekvárt, lecsót, süteményt és darált paprikát vásárolt. A füstölt kolbász is finom itt a vásárban és nagyon szereti, de azt most nem vett, talán még egy kis szalonnáért visszamegy. Az a legjobb, hogy majdnem mindenben meg lehet találni a régi házias ízeket és az sokat számít. Az árak néha drágák, de tisztában van vele, hogy sok a munka vele, amit meg kell fizetni – vélekedett Erika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában