Ma lenne 98 éves

2023.01.07. 12:00

Gerald Durrellre emlékezik a Miskolci Állatkert

A világszerte ismert író özvegye, dr. Lee Durrell is járt Miskolcon.

Egy kis séta a Miskolci Állatkertben a medvéknél

Fotó: Ádám János

1925-ben január 7-én született Gerald Durrell brit zoológus, író, ma lenne 98 éves. Rá emlékezik a Miskolci Állatkert. A világon először, 1998-ban, itt az állatkert szoborparkjában állítottak neki mellszobrot – adta hírül közösségi oldalán az intézmény. - Özvegye dr. Lee Durrell, aki támogatta férje munkásságát, 2019 őszén ellátogatott a miskolci szoborhoz és előadást tartott néhai társa emlékére.  

Gerald Durrel szobra

Állatfajokat mentett 

„A világszerte ismert író és természetvédelmi szakember Indiában született, majd gyerekkorában több évet élt családjával Korfu szigetén. A természet iránt érdeklődő gyermek számára a sziget maga volt a paradicsom, itt kezdődött egész életen át tartó szenvedélyes kapcsolata a természettel” – olvasható a Miskolci Állatkert honlapján. 1945-ben kezdett el dolgozni az angliai whipsnade-i állatkertben, ahol azonban csak egy évig maradt. Ezt követően Afrikába és Dél-Amerikába szervezett állatgyűjtő expedíciókat, ahol európai állatkertek számára fogott be állatokat. Ezen expedíciók közben fogalmazódott meg benne az a gondolat, hogy létrehozzon egy olyan állatkertet, amelyet a természetben a kipusztulás által fenyegetett állatok szaporításának szentel. Terve 1959-ben vált valóra, amikor Jersey szigetén megnyitotta állatkertjét. Ezzel megalapozta a mai, modern állatkertek természetvédelmi szerepvállalását. Gyermekkoráról, állatgyűjtő expedícióiról és a Jersey szigeti állatkertjéről szóló könyvei révén széles körben ismertté vált természetvédelmi munkássága.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában