Vizsgálják

2023.01.02. 17:30

Borzasztó: Ennyi hattyútetemet szedtek ki a Sárospatak melletti holtágból

A szükséges állategészségügyi eljárások folyamatban vannak, annak lezártáig nem tudják, mi történhetett.

BSZA

Csónakkal emelték ki az elpusztult hattyúkat

Kiemelték január 2-án a Sárospatak melletti Berek-holtágból az elpusztult hattyúkat. A munkát a horgászvíz kezelője, a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesület vezetői, tagjai végezték el.

Vannak még tünetei a betegségnek 

Gulyás Péter az egyesület elnöke hírportálunk kérdésére válaszolva elmondta: összesen húsz hattyútetemet emeltek ki a holtágból, de az élő madarak jelentős részén is a betegség tünetei látszanak. A horgászegyesület elnöke elmondta azt is: őket a szakhatóság szakemberei, valamint Aros János, a város polgármestere kérték a feladat elvégzésére.

Átadták a szakhatóságnak 

Az elpusztult hattyúkat az önkormányzati tulajdonú Sárospataki Kommunális Szervezet munkatársai szállították el a helyszínről, két tetemet pedig vizsgálat céljából átadtak a szakhatóságnak.  

A horgászegyesület tagjai tovább figyelik a helyszínt. Ha újabb elhullott állatot találnak, azokat ugyancsak kiemelik és értesítik az illetékeseket. Gulyás Péter hozzáfűzte: bár a csónakjaikat a téli időszakban nem hagyják a vízben, most egyet mégis újból vízre tettek, hogy kéznél legyen a megfigyeléshez és – amennyiben szükséges – a beavatkozáshoz.

Ne menjen senki arra! 

Aros János a közösségi oldalán azt közölte: a szükséges állategészségügyi eljárások folyamatban vannak, annak lezártáig nem tudják, mi történhetett. Egyben arra kérte a sárospatakiakat, hogy ne látogassák az érintett területet. Mint korábban közöltük: horgászok és természetjárók fedezték fel az elpusztult hattyúkat Sárospatak egyik kiemelt horgászvizén, a Berek-holtágon a múlt hétvégén. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában