Elfogadták

2022.12.13. 08:00

Újabb „miskolcikumok”: Kabdebó Lóránt és Kartal Ernő munkássága

Mostantól Prof. Dr. Kabdebó Lóránt munkássága, illetve Dr. Kartal Ernő minorita szerzetes szolgálata és munkássága is hivatalos „miskolcikumok”.

Fotó: Bujdos Tibor

A Miskolci Települési Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén a két helyi érték felvételi javaslatát tárgyalta és fogadta el.

Fotós: Kurucz Árpád

Prof. Dr. Kabdebó Lóránt a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Intézetének igazgatója, majd a Bölcsészettudományi Kar dékánja, 2006-tól az intézmény professor emeritusa volt. Az idén elhunyt professzor sokoldalú munkásságában kiemelkedő fontosságú Szabó Lőrinc költő, műfordító életművének részletes feldolgozása.

Számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el tevékenységét, többek között a Miskolc díszpolgára cím birtokosa is lett 2021-ben. A városhoz kötötte munkája és családja, végső nyugalomra is itt lelt. 

A miskolci minorita Nagyboldogasszony templom igazgatói pozícióját 1973-tól töltötte be Dr. Kartal Ernő. Ő szervezte meg a Nagyboldogasszony plébániát, emellett kezdeményezte és közreműködött Kelemen Didák minorita szerzetes boldoggá avatásában, emlékművének létrehozásában. Tartományfőnökként része volt a rendtartomány erősítésében, a miskolci és egri rendházak, templomok megújításában.

Miskolc Megyei Jogú Város 2001-ben választotta díszpolgárának. Papi hivatását több mint 40 éven át Miskolcon és közvetlen környezetében teljesítette. Élete végéig a miskolci rendházban élt és dolgozott, a Minorita templom kriptájában helyezték örök nyugalomra 2006-ban.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének XII-223/5506/2013. számú határozata alapján alakult meg a Miskolci Települési Értéktár Bizottság 2013 decemberében; a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvényben meghatározott céllal. 

A Bizottság feladata, hogy azonosítsa a településen fellelhető nemzeti értékeket és gondozza az általa létrehozott települési értéktárat – az önkormányzat területén fellelhető nemzeti értékek adatait tartalmazó gyűjteményt. 

Helyi nemzeti értékeink tanúskodnak Miskolc város közösségének a lokális történelméhez, hagyományaihoz, kulturális és természeti értékeihez fűződő viszonyáról. Ezért helyi nemzeti értékeink össze is tartanak minket, erősíthetik a lokálpatriotizmust és az identitástudatunkat.

Jelenleg 59 helyi nemzeti értéket, „miskolcikumot” tartalmaz a települési értéktár, 7 szakterületi kategóriában - olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában