Elegük lett az árvízveszélyből

2022.12.21. 18:30

Megregulázzák a Bélus-patakot

Beletelik néhány évbe, mire a környezeti szempontokra is figyelő beruházás befejeződhet.

ÉM

A szalaszendi kastélypark

Fotó: Bujdos Tibor

Mederrendezést határoztak el Szalaszenden. Az elmúlt évek csapadékos időjárásának következtében a település belterületén áthaladó Bélus-patak számos alkalommal veszélyeztette a környező ingatlanokat, mivel a meder két oldalán mélyebben fekvő területek találhatók. A jövőbeni károk megelőzése érdekében európai uniós és a magyar költségvetés által 192,74 millió forintból oldják meg a problémát. 

Az erről szóló közleményből kiderül, hogy a cél a kívülről – Fáj, Fulókércs, Szemere felől – érkező árvizeket és a környező domboldalakról közelítő záporcsapadékot biztonságosan és gyorsan vezessék át a településen, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. A fejlesztés keretében mederkotrást terveznek a patakmeder természetes állapotba való visszaállítása érdekében. Építik és felújítják a mederburkolatot. Mindez 2505 folyóméteren valósul meg. A projekt tervezett befejezése 2026. március 31.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában