Elismerés civileknek

2022.12.15. 16:50

Jótékonysági futást is díjaztak

Fontos információk hangzottak el a civil szervezetek számára, és díjakat is átadtak.

Hegyi Erika

A díjazók és a díjazottak

Fotó: Bujdos Tibor

Újabb három évig az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület látja el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Civil Közösségi Szolgáltató Központ feladatait – ismertette sajtótájékoztató keretében Kalász Ágnes, az egyesület tanácsadója.

– Nagy öröm számunkra, hogy tovább tudjuk folytatni azt a munkát, amit 2015 óta végzünk. A feladatra a Miniszterelnökség írt ki pályázatot a 2023-2025-ös időszakra, bármelyik civil szervezet pályázhatott, és mi lettünk a nyertesek – jelezte a tanácsadó.

Ezután a civileket érintő fontos tudnivalókat sorolta.

Az elmúlt években a vészhelyzet miatt a rendeleti szabályozás értelmében meghosszabbodtak a pályázati elszámolási határidők. Lényeges, hogy a 2021-es Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázat megvalósítási határideje december 31-e, elszámolni pedig január 30-áig lehet. Az idei pályázatokra azonban már nem vonatkozik a vészhelyzeti szabályozás, tehát a megvalósítási időszak vége 2023. március 31-e, a pénzügyi, szakmai zárást pedig április 30-áig kell elvégezni.

Kalász Ágnes felhívta figyelmet arra is, hogy 2019-ben megszűnt a nem közhasznú alapítványok illetékmentessége. Volt bizonyos átfutási idő, amíg lehetett kérni az illetékmentességet, de az újonnan alakult szervezetekre ez nem vonatkozik, mert ők két évig egyébként is mentességet kaptak az illetékfizetése alól. Azok az alapítványok azonban, amelyek 2019 előtt alakultak, lehetőségük van arra, hogy kérjék a közhasznúságot.

Elismerések

A bejelentések után következett a rendezvény ünnepélyes része, a díjak átadása. Elöljáróban Kalász Ágnes elmondta, régóta gondolkodtak azon, hogy valamilyen módon jutalmazni kellene a civil szervezeteket.

– Civil díja van Miskolcnak, a megyének és országos elismeréseket is átadnak minden évben. Mi azonban arra gondoltunk, hogy a civilek által szervezett rendezvényeket díjazzuk. Így meghirdettük „Az év legjobb ,megyei civil rendezvénye” pályázatot. Két kategóriában vártuk a jelöléseket, „Az év civil kis rendezvénye”, valamint „Az év civil nagy rendezvénye, fesztiválja” kategóriában. November 25-éig vártuk a jelöléseket, a határidőig 10 kis rendezvényt, és 12 nagy rendezvényt jelöltek a szervezetek és egyének. Ezután következett a szavazás. A kis rendezvényeket 1626, a nagy rendezvényekre pedig 5678 szavazat érkezett – jelezte Kalász Ágnes, hozzátéve, három civil szervezet munkáját ismerték el.

„Az év civil kis rendezvénye” az Újkazinci Baráti Kör: Nők a nőkért programsorozat Önbizalom-növelő praktikák című programsorozata lett, a díjat Kálmán Vilmosné, a kör vezetője vette át. „Az év civil nagy rendezvénye, fesztiválja” díjat két rendezvénynek is odaítélték. A Supersum Alapítvány: Jótékonysági futás Jankáért programját. A díjat Bernasconi Bús Katalin, az alapítvány elnöke vette át. A másik díjazott a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség: Biztonság Napja 2022 rendezvénye. A díjat Gaál Imre, a szövetség titkára vette át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában