Karácsony

2022.12.26. 18:30

Ha ilyen ajándékot kapott, mindenképpen olvassa el!

A drónok reptetését szigorú szabályok határozzák meg, amelyeket minden reptetőnek érdemes tudnia.

Fotó: Dmitry Kalinovsky

A polgári drónhasználatot európai uniós rendelet, valamint hazai jogszabály határozza meg. A korlátozások pedig azért is szükségesek, hogy az egyre telítettebb légtérben minden állami és civil szervezet el tudja látni a feladatát. Többek között fontos, hogy tilos a drónok használata kiemelt infrastruktúrák, védett katonai vagy rendvédelmi objektumok, illetve külképviseletek közelében.

Mi számít drónnak?

Drón a hivatalos elnevezés szerint pilóta nélküli légijármű. Az EU rendelet meghatározása szerint bármely olyan légijármű, amely a fedélzetén tartózkodó pilóta nélkül üzemel vagy amelyet ilyen üzemmódra terveztek, és amely önálló vagy távirányítással történő üzemelésre képes. Ez alapján tehát drónnak minősülnek a leggyakrabban alkalmazott multirotoros és merevszárnyú távvezérlésű eszközök, a helyből felszálló drónok, de ide sorolhatók a klasszikus értelemben vett modellrepülőgépek, az RC helikopterek, valamint a nagyon kisméretű, kamera nélküli játékok is – írja a legter.hu A törvény szerint minden olyan drónt regisztrálni kell, ami nem játék, illetve minden magánszemélynek vagy jogi személynek regisztrálnia kell magát, aki játéktól eltérő eszközt működtet. Játéknak nevezzük azt a pilóta nélküli légijárművet, amely megfelel a játékokra vonatkozó előírásoknak, 120 gramm alatti tömegű és adatrögzítővel, például kamerával fel nem szerelt, továbbá a távpilótától legfeljebb csak 100 méterre képes eltávolodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában