Furcsa helyzet

2022.12.05. 17:30

Ezért szerelték le teljesen a díszkivilágítást a miskolci főutcán

Húszmillió forintba került volna a hibás világítóelemek kijavítása - mondja az önkormányzat.

Szaniszló Bálint

Csak hűlt helye van a miskolci főutcán a díszes adventi fényinstallációknak

Fotó: Bujdos Tibor

Lényegében október 20-a óta tudni lehet, hogy az idei adventi időszak alatt nem lesz díszkivilágítás Miskolcon. Aznap tárgyalta a miskolci közgyűlés azokat az intézkedéseket, amelyeket az energiahordozók árának drasztikus emelkedése miatt volt szükséges meghozni. Az előterjesztésben szerepelt a díszkivilágítás sorsát megpecsételő mondat: „A város idén nem rendeli meg az adventi időszakban az ünnepi díszkivilágítást és minden olyan területen igyekszik megtakarítást elérni, ahol csak lehetséges...”  

Hiányolják a fényeket 

Azóta pró és kontra vélemények sora látott napvilágot a bejelentett intézkedéssel kapcsolatban. Vannak, akik megértik, de – természetszerűleg – az ünnepi fényeket hiányolók vannak többen. Annál is inkább, mert más nagyvárosok - Debrecen, Eger, Nyíregyháza, vagy az ugyancsak a szomszédban lévő Kassa - önkormányzatai sorra jelentették be, hogy nem az adventen akarnak spórolni, mert kell az ünnep fénye az embereknek.  

Veres Pál, Miskolc polgármestere valamelyest megértette a fényeket hiányolókat. Vasárnapi Facebook-bejegyzésében a következőket írta: „Fények nélkül nincs karácsony. Olyan nem lehet, bármennyire nehéz is a város helyzete, hogy Miskolc főtere sötétben várja az adventre érkezőket. Személyesen adtam utasítást a Szent István tér kivilágítására, hogy legalább ennyi megmaradjon az ünnep fényeiből.”  

Sötét marad a főutca 

A város főutcája, a sétálóutca, amelyet mindig büszkeséggel emlegettek, sötét marad. Sőt, nagyon sokan észrevették, hogy a tetszetős világító installációkat nem hogy nem kapcsolták fel, hanem egyszerűen leszerelték a főutca felől. Azokat, amelyek - mint sokan mondják is - esztendők hosszú sora óta kint vannak és nem csupán az év végi ünnepekkor, hanem az év eleji kocsonyafesztiválok alkalmával is emelték a rendezvények fényét.

Sokba került volna a javítás 

A leszerelés és vissza nem szerelés okairól megkérdeztük az önkormányzat sajtó osztályát.  

A válasz szerint a karácsonyi díszkivilágítás elemeit minden évben az adventi időszak kezdete előtt, októberben felülvizsgálják úgy, hogy szakaszonként felkapcsolják. A hibás elemeket a közvilágítással foglalkozó szakcég leszereli, és az arra kijelölt önkormányzati építménybe tárolásra, illetve javításra beszállítja. A javítások elvégzése után visszaszerelik őket. 

„Mivel ebben az évben a város szűkös költségvetése nem tette lehetővé a díszkivilágítást, így az égősorokat nem javították ki, ezért a visszatelepítésük is elmaradt. A javítás körülbelül 20 millió forintba került volna...”  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában