Jótékonyság

2022.12.12. 14:21

Elindult a 30. kamion adomány Kárpátaljára (fotókkal, videóval)

Miskolcról egészségügyi felszerelések, a fővárosból pedig egy véradókamion érkezik.

HE

Fotó: Bujdos Tibor

Hétfőn indult útnak immár a 30. megrakodott kamion, melyet a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete indított Kárpátaljára.

– Ezúttal 100 millió forint értékű kórházi, egészségügyi felszereléseket visz a termetes jármű, hiszen a háború sújtotta Ukrajnában nagy szükség van ezekre az eszközökre – mondta Grubert Roland, a szervezet igazgatója. – A Miskolcról induló kamionnal szinte egy időben a fővárosból is indul egy kocsi, a Magyar Vöröskereszt véradókamionja. Ez szintén Kárpátalján teljesít majd szolgálatot. Mindkét kamiont a Kárpátaljai Vöröskeresztnek adjuk át, a Miskolcról indulóban plekszimaszkok, egyszer használatos műtősköpenyek, egyéb orvosi felszerelések vannak. Ezek az adományok Svédországból érkeztek, kifejezetten kárpátaljai területre. Ha bárhol nagyobb, céges adományt ajánlanak fel Kárpátaljának, akkor az a miskolci logisztikai központunkba érkezik, és innen szervezzük meg a szállítást. Ennek az az oka, hogy a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és a Kárpátaljai Vöröskereszt közel 20 éve van jó partnerkapcsolatban. Békeidőben is segítettünk a területen élőknek, a háború kitörése után pedig magától értetődő volt, hogy mi vállaljuk a további segítséget, az adományok eljuttatását – fogalmazott Grubert Roland.

Nehéz helyzetben

A jelenlegi kárpátaljai helyzetről elmondta, az áram kiamaradások ezt a területet is érintik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nap nagyobb részében nincs áram. Légiriadók korábban is voltak, de most már naponta többször szólalnak meg a légvédelmi szirénák. Ez megakasztja a normális életvitelt, hiszen ilyenkor bizonyos szabályokat be kell tartani. Kárpátalja területére folyamatosan érkeznek az úgynevezett belső menekültek, akik nem akarják elhagyni Ukrajnát, de a háború miatt az ország keleti részéből nyugatra kényszerülnek költözni. Az ottani Vöröskereszt az ő ellátásukat szervezi és biztosítja.

– Több egészségügyi pontot alakítottak ki. Ezeket úgy kell elképzelni, mint a mobilkórházakat, melyek biztosítják az alapellátást. A megnövekedett lakosságszám miatt volt erre szükség. Kárpátalja nagyobb városaiban vannak ilyen mobil egészségpontok, Ungváron, Munkácson, Técsőn, Rahón. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a Kárpátaljai Vöröskereszttel, és azt viszünk nekik, amire konkrétan szükségük van. A mostani orvosi és egészségügyi felszereléseknek nagy hasznát veszik majd az egészségügyi intézményekben. A véradókamion pedig nemcsak Kárpátalján dolgozik majd, hanem valószínűleg Ukrajna más területein is. A kamion egyébként alkalmas lehet szűrővizsgálatok lebonyolítására is, és olyan sürgősségi, egészségügyi feladatok ellátásra, amire feltétlenül szükség van a háború sújtotta országban – tette hozzá az igazgató.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában