Elismerés

2022.12.14. 15:06

A nemzetiségeket ünnepelték Miskolcon

A jeles nap alkalmából elismerő okleveleket adtak át a nemzetiségi képviselőknek Miskolcon.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

A város önkormányzata idén is ünnepséget rendezett a Nemzetiségek Napja alkalmából a városházán. 1992. december 18-án fogadta el az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése a nemzeti vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogairól szóló nyilatkozatot. A jelenlegi törvény értelmében Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiséget ismernek el: bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán. Ezek önkormányzataival a románt és a délszlávot kivéve Miskolcon is találkozhatunk.

Az Országgyűlés 10 évvel ezelőtt nyilvánította december 18-át a Nemzetiségek Napjává. Miskolcon már hagyomány, hogy ezen a napon a nemzetiségi önkormányzatok tevékenységét segítő önkéntesek munkáját megköszönik és elismerik. Ők azok az emberek, akik szabadidejükben támogatják nemzeti közösségüket, és segítenek hagyományaik megőrzésében és fenntartásában. A rendezvény résztvevőit Veres Pál polgármester köszöntötte és ünnepi beszédet mondott Varga Andrea Klára alpolgármester.

Elismerik a munkájukat

„Megemlékezünk és tisztelegünk azon nemzetiségeink tagjai előtt, akik aktív közösség tagjaiként élik mindennapi életüket városunkban” – mondta Veres Pál köszöntőjében. Hozzátette: Miskolc mindig is befogadó és sokszínű város volt és a mai napig az.

Varga Andrea Klára alpolgármester ünnepi beszédében azt mondta az elmúlt három évben számos hagyományteremtő eseményen vett részt. „Az elmúlt évek egyik meghatározó élménye számomra az, hogy az itt működő nemzetiségi önkormányzatokba betekintést nyerhettem” – hangsúlyozta. Rámutatott: Nem egyszerű feladat az, amit a nemzetiségi önkormányzatok végeznek, de igyekeznek megteremteni a befogadó Miskolcot. Az ünnepségen kilencen vehettek át elismerő oklevelet a városvezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában