Fórum

2022.11.23. 18:44

Tállai András: Az a cél, hogy Magyarország elkerülje a recessziót

A nemzeti konzultáció fontosságára hívta fel a figyelmet Miskolcon a szankciók hatásainak elemzése keretében Tállai András.

ÉM

Fotó: BT

Mondjunk nemet a szankciókra! mottóval hirdetett fórumot a helyi Fidesz Miskolcon 2022. november 23-án délutánra, a Lévay József Református Gimnáziumba. Előadást tartott Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő. 

Tállai András
Fotós: Bujdos Tibor

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő bevezetésképpen elmondta, hogy a magyar kormány az európai liberális politikával szemben nemzetekben gondolkodik. Azért küzd, hogy a háború miatt bevezetett szankciók ne tegyék tönkre a magyar családok életét. Kiemelte, hogy azért van szükség ezekre a fórumokra, hogy a nemzeti konzultációval is meg tudja támogatni a kormány a saját álláspontját. Az előadás végén a jelenlévők is feltehették a kérdéseiket.

Hazánk máig békepárti

"Az elhúzódó háborúnak nagyon komoly gazdasági hatásai vannak, ami az egész világra kiterjed. A szankciók teljesen megzavarták az európai energiagazdaságot. Az a döntés született Európában, hogy gazdasági szankciókkal kell kicsikarni: Oroszország fejezze be a háborút" - mondta Tállai András. "Magyarország álláspontja ezzel szemben az, hogy ki kell maradni a háborúból, nem szállítunk fegyvereket és sehogy sem segítjük a háború eszkalációját. Mostanra sokan egyetértenek Orbán Viktorral, mert bebizonyosodott, hogy igaza volt, hiszen megvédte az ország energiabiztonságát. Ha követtük volna az uniót, akkor ma nem lenne gáz a magyar háztartásokban. A nyugat-európai országokban hasonló okokból már nagyon nagy az elégedetlenség, az utcára vonulnak az emberek." 

A háború győztese

Az előadás további részében a szankciók nyerteseiről esett szó.

"Az Európai Unió nem tartotta be a szankciókkal kapcsolatos ígéreteit, hiszen azt mondták, hogy Oroszországnak ezek nagyon fognak fájni. Ezzel szemben az oroszoknak kétszer akkora bevétele van az energiából, mint tavaly és mára a világ legnagyobb gabona exportőrévé váltak. Ha követtük volna az uniót, akkor ma nem lenne gáz a magyar háztartásokban. A szankciók nagy nyertese az Egyesült Államok, hiszen a palagázát ötszörös áron tudja eladni Európának. Soros Györgynek is nagyon komoly érdekeltségei vannak Ukrajnában, ő támogatja a magyar baloldalt. Hazánkban belpolitikai vita alakult ki a baloldal és a kormány között annak kapcsán, hogy a magyar miniszterelnök is megszavazta végül az uniós szankciókat. A többi V4-es ország az ígéretei ellenére nem szavazott a szankciók ellen, ezért muszáj volt nekünk is feltételekkel megszavazni" - magyarázta az államtitkár. 

Maradt a gazdasági növekedés

Az államtitkár felsorolta, hogy milyen konkrét károkat okoztak a szankciók Magyarországon és erre a kormány milyen lakosságmentő lépéseket tett.

"A drasztikus energiaárak növekedésével megnőtt az infláció, amihez még az aszály okozta károkat is hozzáadhatjuk – áruhiány alakult ki. A műtrágya gyártásához is drága földgáz szükséges, ami szintén visszavetette az élelmiszerpiacot. Az infláció valószínű az első negyedévben fog tetőzni, amit mindenképpen a lakosság fog megfizetni. Ennek ellenére 4,1 százalékos a gazdasági növekedés nálunk a harmadik negyedévben, ami az unión belül benne van az első ötben. Év végére ez 4,5-4,8 százalékon lesz. Az a cél, hogy Magyarország elkerülje a recessziót, azaz megtartsa a gazdasági növekedést és visszaszorítsa a magas inflációt. A kormány a lakosság védelmében élelmiszer- és benzinárstopot vezetett be, ami év végéig biztosan így marad. Ma már a kamatstop a kis- és a középvállalkozások hiteleire is kiterjed és megerősítették a Széchenyi Kártyát. Fontos intézkedés a rezsicsökkentés is, aminek nyomán az emberek elkezdtek takarékoskodni, de maguk döntik el a saját energiafelhasználásuk átalakításának módját" - sorolta a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában