A gyerekek gyógyulásáért

2022.11.11. 14:01

Színes és modern, ilyen lesz az új GYEK - fotókkal, videóval

Félidejénél tart az a beruházás, amelyben összesen 3 milliárd forintból újul meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja.

PN

Fotó: Ádám János

- Kiemelt szerepet tölt be a magyar ellátórendszerben a Gyermekegészségügyi Központ, hiszen Magyarország második legnagyobb kórházáról van szó, amely Északkelet-Magyarország teljes ellátásért felel a fekvőbeteg-ellátás vonatkozásában – hangsúlyozta dr. Révész János, az intézmény főigazgatója a GYEK már megújult főbejáratánál.

Fotós: Ádám János

Emlékeztetett rá, hogy ez az intézmény 1976 ót működik, jelenleg 15 betegellátó szervezeti egységben és 320 ágyon látják el szakembereik a gyerekeket. Az elmúlt időszak beruházásairól szólva elmondta, hogy az elmúlt években újult meg többek között a Neonatális és a Prenatális Intenzív Centrum, bővítették az Intenzív Osztályt és belső felújításon esett át a Gyermekrehabilitációs Osztály. Ennek a munkának a következő állomásának nevezete a GYEK megújulását.

- Törekvésünk az, hogy kormányzati támogatással a központ homlokzat megújulása is megindulhasson, legkésőbb jövő tavasszal – emelte ki a főigazgató. 

Jövő tavaszra kész

- Ma Magyarországon a gyermekegészségügyi fekvőbeteg-ellátásban az ország élvonalát képező hat intézményben – köztük a GYEK-ben – folyik komoly fejlesztés, összesen 17 milliárd forint értékben - mondta dr. Jakó Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság Szakellátásfejlesztési és Koordinációs Főigazgatóságának régiós vezetője. - Ebből 3 milliárd forintos fejlesztés a Velkey László Gyermekegészségügyi Központban zajlik jelenleg, amely intézmény ennek megvalósításában is élen jár, várhatóan 2023 tavaszára fejeződnek be Miskolcon a munkálatok – tette hozzá.

A szakmai ellátás kiváló színvonaláról beszélt dr. Hauser Péter, a GYEK felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes, aki elmondta, hogy itt van a legszélesebb ellátási spektrum az országban.

- Mostantól, ha belép a gyermek a sürgősségi osztályra, nagyon szép környezet fogadja majd – emelte ki. A munkák alatti költözésről szólva elmondta, hogy mindez nem volt könnyű feladat, azonban ő és kollégái is bíznak abban, hogy hamarosan a teljes épületet birtokba vehetik. A beruházás idén indult el, amelyben a Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztály bővül ki és újul meg teljeskörűen, csakúgy, mint a Gyermek Sebészeti Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege. Emellett a műtők komplex felújítása és bővítése is szerepel a programban. 

Gyorsított ellátás 

Már működik az az összekötő folyosó is, amely a GYEK-et és a mentőhelikopter leszállópályát, valamint a központi radiológiai ellátásnak helyt adó Központi Betegellátó épületet köti össze. Erről is beszélt Breintenbach Sándor műszaki igazgató.

- Ez nagy segítség, mert eddig közúton és mentőautóval kellett a beteg gyerekeket átszállítani például a diagnosztikai vizsgálatokra. Ez a híd a mentőhelikopteres betegszállítás fogadószintjével is biztosítja a kapcsolatot, így a sürgősségi ellátásra szorulók még rövidebb idő alatt kaphatnak életmentő segítséget – foglalta össze Breintenbach Sándor.

Orvosi gépek és műszerek beszerzésére is lehetőséget ad ez a pályázat, amelyben 290 millió forintos forrás szolgálja a sürgősségi betegellátás működését biztosító eszközpark fejlesztését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában