Együttműködés

2022.11.09. 15:36

Tovább segíti egymást a kórház és az egyetem

A Miskolci Egyetem és a megyei kórház intézményesített kapcsolata három évtizedes múltra tekint vissza.

ÉM

Horváth Zita, Révész János és Kiss-Tóth Emőke

Fotó: Ádám János

A Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház megújította a korábbi együttműködését. Az együttműködést ismertető sajtótájékoztatón részt vett Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, Révész János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója és Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja.

Három évtizede 

Miskolci Egyetem és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, illetőleg jogelődjeik közötti intézményesített kapcsolata három évtizedes múltra tekint vissza. A kórház az egyetem Egészségügyi Karának gyakorlati oktatókórházaként támogatja az egészségügyi felsőoktatási képzést. A kórházban 2016-tól a kar Gyakorlati Módszertani és Diagnosztikai Intézetéhez tartozó Gyakorlati Kihelyezett Intézeti tanszék működik. 
A partnerek érdekeltek a stratégiai jelentőségűvé vált együttműködésük további szélesítésében, az egyetem további karainak és újabb - az egészségtudománnyal határos - műszaki-, sport, társadalomtudomány - területeknek az együttműködés körébe történő bevonásában, valamint az egyetem Egészségfejlesztési Startégiájának megvalósításában - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: azt vállaltuk az egyetem vezetőivel, hogy nyitunk minden területen a külvilág felé és igyekszünk egy valódi regionális tudásközpontként funkcionálni.

Válasz a problémákra 

„Úgy képezni szakembereket, hogy a régió valamennyi munkaerőpiaci szektora számára jó szakembereket biztosítsunk, a cégeknek akár állami, önkormányzati, civil, egyházi szereplők fordulnak hozzánk megoldandó problémákkal arra tudjunk releváns válaszokat adni akár képzéssel akár kutatással. Jelenleg rendkívül széles a középiskolaitól a legfelső szintű képzésig húzódik az oktatási palettája az egyetemnek, amely nem jöhetett volna létre anélkül, hogy az ország legnagyobb kórházát magunk mögött tudhatjuk” - emelte ki a rektor. 

Révész János, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója hangsúlyozta Miskolc számos szellemi műhellyel rendelkezik a zenei életben, a miskolci színházban és ennek szerves részét képezi az egyetem és ide sorolható a kórház is melyek azonos polgári, elkötelezett értékrenddel rendelkeznek.  

„A kórház számára is rendkívül fontos az együttműködés, hiszen egy mércét ad erkölcsből, etikából és munkaerőpiaci szempontból pedig azért fontos, mert számos diplomás egészségügyi dolgozóra és szakdolgozóra van szükségük” - fejtette ki a főigazgató. „A kórháznak szándéka, érdeke és célja, hogy ez az együttműködés tartósan fennmaradjon” - tette hozzá.

Klinikai háttér 

Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja egy 20 évvel korábbi Déli Hírlap „Egyetem és kórház közelebb egymáshoz” című cikkével illusztrálta a tényt, hogy az együttműködés hosszú múltra tekint vissza. 

„A megyei kórház jelenti a klinikai hátteret az oktatáshoz, mely nélkül elképzelhetetlen az eredményes működés” - jelezte a dékán. 
Az induló 30 főről jelenleg 1000 főre emelkedett a hallgatók létszáma, 74 munkatárs közül 14 a kórházi állományban is működik - ismertette a jellemző adatokat. Számos fejlesztési irányt tűztek ki ennek egyike a diagnosztika, amelynél országos brand építésébe kezdtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában