Legjobb százezer közt

2022.11.29. 10:00

Nemzetközi élvonalban a miskolci kutatók

A Miskolci Egyetem kutatói is ott vannak az Ioannidis-féle világrangsorban.

Illusztráció

Fotó: Chokniti-Studio

Az egyéni tudományos kiválóságra fókuszáló, „A világ legjobb 100 ezer kutatója” elnevezésű Ioannidis-listán kilenc név szerepel a Miskolci Egyetem oktatói közül. Az 1960-2021 közötti időszak hivatkozásainak meta-elemzésén alapuló bemutató táblázatok adatai szerint az egyetem legsikeresebb tudományterületei közé az anyagtudomány és az alkalmazott fizika tartozik.

A kutatói teljesítményt mérő független Scopus adatbázis hivatkozásainak elemzésén alapuló, „a világ legjobb százezer kutatója” listákat 2017 óta jelentetik meg a meta-elemzésekkel foglalkozó John Ioannidis és munkatársai. Vizsgálataik során olyan algoritmust használnak, ami nem a csoportos, hanem az egyéni tudományos kiválóságra fókuszál, és kiindulási adatként főleg a kutató független Scopus hivatkozásait használja.

A legutóbbi ilyen lista 2022 őszén jelent meg.A hivatkozás alatt két lista szerepel.

Az első lista összegyűjtött adatokat tartalmaz, és az 1960 és 2021 között kapott hivatkozások alapján állapít meg sorrendet. Itt nyilván előnybe kerülnek az idősebb kutatók, akiknek több esélyük van ide bekerülni, mint azoknak, akik 1960-ban még meg sem születtek, vagy még nem volt Scopus publikációjuk. A „Miskolci Egyetemre” való szűréssel az 1. táblázatban öt név szerepel. Ezen felül 32 401. helyen található Szebeni János, az Egészségtudományi Kar professzor emeritusa, a Semmelweis Egyetem alkalmazásában.

A második lista az utolsó vizsgált év, 2021. adatait tartalmazza. Itt nyilván a fiatalabbak kerülnek relatív előnybe az idősebbekkel szemben.

A Miskolci Egyetem kutatói az 1. táblázatban: Kaptay György, Hernádi Klára, Cabezaz Heriberto, Winkler Gábor, Kundrák János.

A 2. táblázatban: Kaptay György, Mucsi Gábor, Kovács György.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában