Raktárban vár

2022.11.05. 15:30

Kemencét örököltek, szívük mélyéből adományozták tovább - Videóval!

Az ajtón nem lehetett kihozni a súlyos ajándékot, ezért meg kellett bontani a ház tetejét, hogy daruval kiemelhessék.

HM

Látványos módon emeltek ki egy kerámia égető kemencét egy belváros közeli ingatlanból még a nyáron, az erről szóló videót a szomszéd ház közös képviselője, Koczka Mihály küldte el akkortájt lapunknak. 

Elmesélte, kérték a segítségét egy nagy értékű, több millió forintos, örökségből származó kemence daruval történő kiemeléséhez, illetve kérték a társasház részéről – be kellett hajtani az udvarra – a hozzájárulását is.

A közös képviselő akkor lapunknak elmondta, a kemence elhunyt tulajdonosa ismert keramikus volt, az örökösök azonban már nem tudták használni az örökséget, így úgy döntöttek, hogy elajándékozzák. A kisgyőri önkormányzatot választották ki, a településen nagy hagyománya van több olyan tevékenységnek, amihez a nagyértékű kemence segítség lehet.

Hosszú barátság

Koczka Mihálytól tudjuk, a kemence kiemelése nem volt egyszerű. Az ajtón nem lehetett kihozni, hiszen nagy és több mázsányi a súlya, ezért meg kellett bontani a ház tetejét, hogy daruval kiemelhessék. Erről a manőverről készült a videó, amit megosztottak portálunkkal.

Beszéltünk akkor az örökössel, aki megerősítette, hogy Kisgyőrnek ajándékozták a kemencét. Mint mondta, nem rokoni volt a kapcsolat a művésszel, hanem hosszú barátság fűzte őket össze. Amikor megörökölték a kemencét, szerették volna, hogy méltó módon tudják használni, ezért esett a választásuk a kisgyőri önkormányzatra. Szívük mélyéből adták, és sok ember együttműködése kellett a történtekhez. Akkor kérte, térjünk vissza az ügyre később, mert még nem írták alá az ajándékozási szerződést. 

Az ajándékozó örökös most úgy döntött, szeretne névtelen maradni. 

Kisgyőrben viszont megtudtuk, megérkezett az ajándék. 

Kékedi László polgármester elmondta, nagyon örültek, és elfogadták a felajánlást, hiszen nemcsak fafaragással, hanem fazekassággal is foglalkoznak a településen. Jól tudják majd az iskolában is hasznosítani, főleg, ha alapfokú művészeti iskolává válnak. Nagyon jó állapotban van a kemence és olyan nagy a kapacitása, hogy akár egy teljes osztály kézműves alkotásait ki tudják majd egyszerre égetni benne.

– Most pillanatnyilag raktárban áll, sajnos, nem tudjuk, mikor fogjuk tudni használni, nagy energiaigényű. Pillanatnyilag az is gond, hogy mi lesz a település közvilágításával az energiaválság miatt – mondta a polgármester, aki hozzáfűzte, bízik benne, hogy hamarosan munkába állíthatják az ajándékot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában