Mentőakció

2022.11.11. 07:00

Így ápolgatják a Vár utca öregecske gesztenyefáit Diósgyőrben

A „fadoktor” megállapította, hogy a vadgesztenyefasor fái gondozást és egészségügyi beavatkozást igényelnek.

SZB

Fotó: Ádám János

Pár napja megkezdődött a jelenleg 28 fából álló miskolci Vár utcai vadgesztenyesor gondozása, ahogy azt a favizsgáló jelentésében javasolta. Miskolc önkormányzata ugyanis minősített favizsgálót bízott meg, hogy minden egyes fáról szakvéleményt készítsen. A szakértő állapította meg, hogy a vadgesztenyefasor fái gondozást és egészségügyi beavatkozást igényelnek. 

Szabó József favizsgáló a fákat tomográffal vizsgálta meg. Ebből lehetett következtetni, hogy milyen mértékű a fák korhadása. Megvizsgálták a gesztenyefák gyökérállékonyságát is. Ebből az derült ki, hogy a fák egy része bizony igen rossz állapotban van, de megfelelő beavatkozások elvégzésével még mindegyikük megmenthető. A fákat - mindezeken túl - gomba és rovarölő szerekkel kezelték már akkor annak érdekében, hogy a taplógomba és az aknázómolyok ne pusztíthassák őket tovább.  

 

És jött a doktor... 

A vizsgálatok eredményét minden egyes fa esetében feljegyezték és egy részletes vizsgálati anyag is készült, amelynek alapján megszervezhető volt a későbbi beavatkozás.  

Az önkormányzat közbeszerzéssel kiválasztotta azt a céget, amely elvégzi a szükséges beavatkozásokat a gesztenyefasoron. Előteremtették a szükséges összeget is. Ennek alapján kezdődhetett el november 9-én a munka. A 28 darab vadgesztenyefán koronakönnyítéseket, visszavágásokat, seb- és odúkezeléseket végeznek a szakemberek egészen november 30-ig. 

Mint kiderült, a kivitelező társaság a szerződés szerint a megfelelő vastagságú ágakat darabolva, az egyéb zöldhulladékot aprítva szállítja a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. nádasréti telephelyére.

Búcsú a leggyengébbiktől 

Nyár végén volt egy kellemetlen epizód is a Vár utcai gesztenyefasor életében. Egy augusztus 22-i esti vihar, amely igen erős széllel érkezett, a Vár utcai gesztenyefasor legrosszabb állapotban lévő példányát kidöntötte. Személyi sérülés nem történt és az anyagi kár sem volt jelentős, ám egyel csökkent a fasor tagjainak száma. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában