A szociális munka napja

2022.11.17. 12:16

Elismerte a szociális munka legjobbjait a miskolci önkormányzat

A szociális munkások napján megköszönte a város a legrászorultabbakért dolgozók áldozatos munkáját.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

A szociális munkások az év minden napján segítik és gondozzák a rászorulókat. A szociális munka napja alkalmából Miskolc önkormányzata kitűntette a szakma legjobbjait 2022. november 17-én, a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, az önkormányzat képviselő-testülete és a MESZEGYI szakmai képviselete részvételével. Zenés, irodalmi műsorra a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikumának diákjai közreműködtek. Veres Pál, Miskolc polgármestere a görög mitológiából ismert, sziklát görgető Sziszüphoszhoz hasonlította a szociális munkások feladatait köszöntőjében.

"A szociális munka napjának gondolata a kilencvenes években született meg Nógrád megyében, de ténylegesen csak 2016 óta ünnepeljük. Szeretném megköszönni a szociális munkások áldozatos munkáját, másokért végzett szolgálatát! A jelenlegi nehéz időkben még több a kiszolgáltatott, segítségre szoruló ember, ezért most még fontosabb az Önök feladata, de nehezebb is" - mondta Veres Pál polgármester. "Az Önök ereje nem fogy el félúton és az erőfeszítéseik nem feleslegesek. Sok segítségkérő ebből kap reményt. Önök azok, akik hozzáférést és egyenlő bánásmódot biztosítanak a szükséget szenvedőknek. Egy egyenlő világ követei és Önök nélkül sokkal nehezebb lenne a 21. század. Arra kérem Önöket, hogy sose zárják be a kezüket, a szívüket és ne adják fel! Legyenek erősebbek még a mitológiai Sziszüphosznál is! Bár a városnak is alig van, de igyekezni fogunk mindenben segíteni, hogy átvegyünk valamit a terheikből. Köszönöm, hogy Önökre most is számíthatunk!"

Nehéz munka, kevés elismerés

Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere ünnepi beszédében kiemelte, hogy a szociális munka napjával és hetével mindazt az elismerést szeretnék pótolni, amit a szociális munkások a mindennapokban nem kapnak meg.

"Hétfőn ugyanebben a teremben a MESZEGYI szakmai konferenciával indítottuk el a szociális munka hetét. Ez a hivatás nagyon sok önfeláldozással és méltatlanul kevés elismeréssel jár. A tematikus hét arra is alkalmas, hogy megálljunk a hétköznapok rutinja között és rátekintsünk távolról az embert próbáló feladatra, amelyet bármely szociális ágazatban végzett munka jelent" - hangsúlyozta Varga Andrea alpolgármester. "A szociális munka ágazatai közötti közös pont a nagybetűs ember, hiszen mindezek keretében emberek a saját személyiségükkel dolgoznak emberekkel. Rengeteg személyes, nehéz sorssal néznek szembe a szociális munkások, amelyek megterhelik őket. Különösen akkor, ha nincs szakmai támogatás mögöttük, nincs sikerélmény és elismerés az elvégzett munkájukért. A városvezetés ezzel az ünnepséggel szeretné lehetőségeihez mérten elismerni és megköszönni azt a munkát, amit a szociális munkások tesznek Miskolcért. Nincs rendben, hogy a szociális ágazatban dolgozók sokszor csak kicsit vannak jobb anyagi helyzetben, mint, akiknek segítenek. Többen a biztos megélhetés hiányában kénytelenek elhagyni a szakmájukat. Mi mindent megteszünk azért, hogy ez a helyzet változzon, hiszen most újból nagy-nagy szüksége van a szociális munkásokra a társadalomnak."

A miskolci önkormányzattól emléklapot kapott:
1. Böröczné Tóth Csilla, a Szimbiózis Alapítvány gazdaságvezetője
2. Dobránszky-Kulcsár Zsófia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának koordinátora
3. Hazir Dóra, a Szimbiózis Alapítvány Technikai Támogató Szolgálatának vezetője
4. Kiss Viktória, a MESZEGYI családsegítője
5. Kovács Istvánné, a MESZEGYI Őszi Napsugár Otthonának részlegvezetője
6. Krajnyákné Kovács Anna, a MESZEGYI Diósgyőri Bölcsődéjének kisgyermeknevelője
7. Pieszkóné Bolyós Zsuzsanna, a MESZEGYI humánpolitikai szakügyintézője
8. Simon Katalin, MESZEGYI gondozónője
9. Szemán Katalin, a Szépkorúak Háta Nonprofit Kft. gazdaságvezetője
10. Szilvássyné Kiss Beatrix, a Napfényt az Életnek Alapítvány szociális munkása
11. Takácsné Mentel Krisztina, a Szépkorúak Háza Nonprofit Kft. Idősek Otthonának szociális munkása.
12. Varga Csilla, a MESZEGYI Család és Gyermekjóléti Központjának esetmenedzsere

A Magyar Ápolási Egyesület megyei szervezetének szociális munka napja ezüstkitűzőjét vehette át
dr. Kovácsné Takács Mónika, a MESZEGYI vezető ápolója
Zilahi Ágnes, a MESZEGYI ápolója

Szolnoki Beáta Pro Karitáte kitüntetést vehet át a Belügyminisztériumban

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában