Városfejlesztés

2022.11.02. 21:00

A Népkert jövőjéről ötletelnek

Akárcsak nemrég a Diósgyőri strandról, most a Népkertről várják a miskolciak véleményét.

HM

Májusban adták át a futókört a Népkertben

Fotó: Bujdos Tibor

A Népkert kérdése a Városi Esték programsorozat következő nagy témája. Ahogy az elsőnél, a diósgyőri strand dilemmájánál, itt is az a lényeg, hogy az érdeklődő miskolciak az önkormányzattal és a közreműködő civil szakemberekkel közösen gondolkodva beszélhessenek át egy fontos ügyet, olvasható a miskolci önkormányzat tervezzukmiskolcot.hu oldalán.(A Városi Esték programsorozat független a városközpontok tervezésének programjától.)

Városi Esték sorozat

A Városi Esték programsorozat előző eseményéről, amely a Diósgyőri strand esetleges jövőjét járta körbe, beszámolt portálunk. A Népkert fejlesztése most a következő lépés, aminek kapcsán az alábbi kérdések merültek fel: Mi változzon a Népkertet illetően és mi ne? Mi az adottságok, a lehetőségek, a korlátok? Ha lesz mód komolyabb fejlesztésre, az milyen városlakói igényeket szolgálhasson ki?

A személyes találkozó november végén vagy december elején történhet meg, olvasható a honlapon, de addig is háttérinformációkat, térképeket, grafikákat, adatokat és szakemberi meglátásokat olvashatnak majd az érdeklődők az ígéret szerint az említett felületen. Felvezetésként Cifrusz Natália városi főkertész fogalmazta meg gondolatait. Soraiból kiderül, a népkerti faállomány jellemzően nyolcvan éves körüli. 

Parkfelújítás, kertépítés

A főkertész szerint ligetesítésben, értékmegtartó parkfelújításban, kertépítésben lehet gondolkodni. Amiben nem lehetséges, írja, az, hogy ledózerolják és a nulláról induljanak. A feladat tehát az, hogy meghatározzák azt a tervezési programot a miskolciak igényeit figyelembe véve, amit aztán egy tájépítésznek koncepcióként adhatnak át. „Tervpályázatot is el tudok majd erre képzelni, írja a részvételi programokról szóló oldalon a főkertész. „Mindennek a következő fél esztendő folyamán kell megtörténnie. Az európai uniós tervezési időszak, az úgynevezett TOP Plusz pályázati források 2023 elején fognak elérhető válni számunkra (reményeink szerint). Százmilliós nagyságrendű fejlesztési-szépítési beruházási lehetőségről beszélünk forintban, amivel a városlakók számára szerethetőbbé és „használhatóbbá” varázsolhatjuk a Népkertet”.

Korábban is felmerült

A Népkert jövője a város civil közösségeit is foglalkoztatja egy ideje. Mint ismert, tavasszal avatták a rekortán futókört a parkban, a futókör építését eredetileg a Népkerti Kerekasztal elnevezésű civil szervezet kezdeményezte a Maradj Miskolcon Alapítvánnyal karöltve. Akkortájt írta lapunk, hogy tárgyaltak Veres Pál polgármesterrel, aki megerősítette, hogy az új uniós ciklus fejlesztési pénzeiből juthat forrás a Népkert átfogó fejlesztésére. Azt is megígérte akkor, hogy a Népkertre vonatkozó elképzeléseket, terveket csakis a civilek bevonásával készítik el. Az asztaltársaság maga pedig akkor azt szögezte le: szoros együttműködésük szükséges a jövőben, hogy a Népkert újra életre keljen, és színvonalas programok helye legyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában