A legnépszerűbbek

2022.11.04. 17:30

A közönség szeretetét jelképező emléktáblát kapott a Zsófia-kilátó és a Fehérkőlápa Turistaház - Fotókkal

A két megyénkbeli turistacélpont toronymagasan nyert az Év kilátója és az Év turistaháza közönségszavazáson.

Detzky Anna

Veres Pál, Révész Máriusz és dr. kiss János a Zsófia kilátóban

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatát, amelyen a lakosság által beküldött hazai kilátókra és turisztikai szálláshelyekre lehetett szavazni. A voksolást óriási érdeklődés övezte, összesen 40 ezer szavazat érkezett be. 7800 szavazattal a Zsófia-kilátó lett az Év Kilátója, a Fehérkőlápa Turistaház pedig 2904 szavazattal hódította el az Év Turistaháza címet. Sikerei miatt ebben az évben Lillafüred lett az aktív turizmus fővárosa – tudtuk meg Petényi Mirkótól, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) igazgatójától.

A kimagasló eredmények elismeréseként pénteken mindkét helyen sajtótájékoztató keretében emléktáblát avattak.

Kilátás a Zsófia-kilátóból
Kilátás a Zsófia-kilátóból
Fotós: Ádám János

Máris népszerű kilátóhely

„Lillafüred a budapesti régió után a harmadik legkeresettebb turisztikai helyszín hazánkban nemzetközi szinten is, amit a szóban forgó címek is igazolnak” – hangsúlyozta Bózsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályának vezetője. „1900-ban már egyszer felavatták ezt a kilátót, idén pedig az év kilátója lett. Most a Magyar Turisztikai Ügynökség, az Északerdő és az Egererdő Zrt. konzorciuma nyomán valósult meg az építkezés, amihez később csatlakozott az Aktív Magyarország mozgalom is. A Zsófia-kilátó megérdemelten nyert, és nem csak a miskolci lokálpatriotizmusnak köszönhetően. Időnként sorba kell állni, hogy feljuthassunk, és a kilátóból letekinthessünk a csodálatos panorámára és a Palotaszállóra.”

 

A turisztika kitörési pont

A térség országgyűlési képviselője és a polgármester is arra utalt, hogy Miskolcnak van jövője.

„A helyiek hajlamosak azt gondolni, hogy az élet mindenhol máshol játék, csak nekünk nehéz. Viszont az új nemzedéknek már nem ebben a gondolatrendszerben kell tovább fűznie a terveit” – emelte ki dr. Kiss János, a térség országgyűlési képviselője. „Miskolc egyik kitörési pontja éppen a turizmus. Nagy bravúr, ha egy természetjárási pont ilyen gyorsan bekerül a köztudatba, mint a Zsófia-kilátó. Ma egy pár tízmilliós kormányzati támogatást ünneplünk, amelyet a jó ötlet és a gyönyörű természeti környezet tesz naggyá.”

„Olyan kép alakult ki Miskolcról, hogy egy szürke iparváros, és ezt a bélyeget nehéz lemosni” – mondta Veres Pál, Miskolc polgármestere. „A fővároson kívül máshol talán nincsenek is úgy együtt azok a természeti adottságok, amelyekkel Miskolc büszkélkedhet. Próbálunk olyan forrásokat találni, amelyekkel elkezdhető az a komplex turisztika fejlesztés, amelynek a terveit Lillafüred és környékére vonatkozóan kidolgoztunk.”

Az egészségért támogatják

A kormány szeretné jobbá tenni az emberek életét, aminek az egészséges életmód népszerűsítése is célja.

„Az Eurobarometer kutatása szerint Magyarországon az emberek 59 százaléka egyáltalán nem sportol. A háromnegyedük pedig ritkán, ami nagyon súlyos következményekkel jár. A kormány emiatt is szán az aktív turizmusra magasabb összeget. Viszont a turisztikai fejlesztések semmit nem érnek, hogyha nem tudnak róla az emberek, ezért fontosak az ilyen szavazások”– ismertette Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár.

 

A Fehérkőlápa Turistaháznál a többi felszólalón kívül Böde Andrea, a különleges atmoszférájú turistaház vezetőhelyettese, Tóth István vezető köszönetét tolmácsolta. A helyszínen finom babgulyással, házi szörppel és palacsintával vendégelték meg a megjelenteket.

Fehérkőlápa Túristaház
Fehérkőlápa Turistaház
Fotós: Ádám János

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában