Átsorolás

2022.10.26. 11:30

Találtak egy kiskaput is a távhődíj emelkedése ellen

Sok száz milliós többletköltség terheli Tiszaújvárost is az intézményi távhődíj drasztikus emelkedése miatt.

SZB

A tiszaújvárosi polgármesteri hivatal fűtési költségei is megemelkedtek

Fotó: Ádám János

A távhőszolgáltatás díjának megállapításáról szeptember 30-án megjelent technológiai és ipari miniszteri rendelet szerint a lakossági fogyasztók esetében nem változik a díj, de az intézmények hődíja Tiszaújváros esetében a korábbi 3674 Ft/GJ-ról október 1-jétől 55 388 Ft/GJ-ra emelkedett. Mint megtudtuk, az előző fűtési szezonban a város önkormányzati intézményei összesen 43,5 millió forintot fizettek a fűtésért, ez a most megkezdődött szezonban - hasonló felhasználást feltételezve - 655 millió forintra emelkedik - tudtuk meg dr. Fülöp György polgármestertől. 

A város gazdasági társaságainak fűtési költsége az előző évi mintegy 15 millió forintról várhatóan 220 millió forint fölé emelkedik. 

A város önkormányzati fenntartású intézményei közé tartozik a Tiszaújvárosi Intézményműködtető Központ, a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ, a Tiszaújvárosi Napközi Otthonos Óvoda, a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár, a Tiszaújváros Városi Rendelőintézet, és a polgármesteri hivatal épülete is. A városi gazdasági társaságai a TiszaSzolg 2004 Kft., a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft., a Tisza Média Kft., valamint a Tiszaújvárosi Sport-Park Nonprofit Kft.

Racionalizálnak, ha kell  

"A rendelet egyértelművé teszi, hogy mindenképpen racionalizálnunk kell az önkormányzati tulajdonban lévő intézmények és gazdasági társaságok működését úgy, hogy azzal a legkevesebb kényelmetlenséget okozzuk a városlakóknak" - fogalmazott Facebook-bejegyzésében a városvezető. "Az említett költségek még csak a távhőszolgáltatás díját foglalják magukban, de számos egyéb területen is számolnunk kell a jelentősen megugró kiadásokkal." 

A városvezetés a takarékosabb üzemeltetés érdekében egyeztetett az intézmények és a cégek vezetőivel. Az intézményeket és a cégeket két csoportba sorolták. A kritikus intézmények és cégek - amelyek a helyi gyerekekről, idősekről és betegekről gondoskodnak, elengedhetetlen közszolgáltatást nyújtanak és a helyi gazdaság működéséért felelősek – folyamatos, de racionalizált működését minden körülmények között biztosítani kell. 

A kevésbé kritikus intézmények és cégek esetében szükség esetén lehetségesek időszakos korlátozások, de csak abban az esetben, ha ez nem okoz fennakadást a város működésében. Az intézmény- és cégvezetőkkel külön-külön külön is egyeztetnek arról, hogy a saját hatáskörükben milyen költségcsökkentő lépéseket vezetnek be.

Tájékozódtak és döntöttek  

Közben az is kiderült, hogy nemhogy emelkedne, de némiképp még csökken is Tiszaújvárosban a vegyes használatú társasházakban működő vállalkozások, szolgáltatók hődíja. A távhőszolgáltató Tisza-Szolg 2004. Kft. ugyanis lakossági felhasználó besorolást tudott adni az ilyen vállalkozásoknak. 

A szeptember 30-i rendelet nyomán mintegy 15-szörös távhődíj-emelést nagyon sok tiszaújvárosi vállalkozás képtelennek tartotta kigazdálkodni. Volt, aki a működése szüneteltetését, vagy teljes beszüntetését fontolgatta, mások a távhőszolgáltatásról való leválásban keresték volna a kiutat. 

Kósa-Tóth Zoltán, a szolgáltató ügyvezetője jelentette de, hogy a vegyes használatú társasházakban működő vállalkozásokat - sokirányú egyeztetés nyomán - a tulajdonos önkormányzat vezetésének egyetértésével lakossági felhasználóvá sorolták át. Ez mentőöv a bajba jutott vállalkozásoknak, akiknek ezáltal kicsit csökkent is távfűtésért fizetendő díjuk. Annyit tudni még, hogy ezek a tarifák december 31-ig érvényesek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában