Fügedi Márta Népművészeti Egyesület

2022.10.22. 13:47

Szőlőt szüreteltek a miskolci belvárosban - fotókkal, videóval

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület szüreti napot tartott szombaton a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galéria Feledy-Házában, Miskolcon.

NHK

Fotó: Vajda János

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül megvalósított szüreti nap jegyében a programok kapcsolódtak a szőlőhöz és az őszi szimbólumokhoz. A házban egész nap megtekinthető volt a Nagyjaink című tárgyalkotó kiállítás-tárlatvezetéssel, mely az egyesület 40 éves évfordulója alkalmából rendezett gyűjteményes, népművészeti kiállítás.

Délelőtt a rendezvény kézműves vásárral és mesterség bemutatókkal kezdődött, majd előadást hallhattak a résztvevők az egyesület elmúlt negyven évének tevékenységéről. Eközben játszóházi foglalkoztatóval várták a gyermekeket, ahol népi motívumos ujjbábokat, illetve őszi termésekből dísztárgyakat készítettek.

A vásáron a népművészeti egyesület tagjai mellett olyan kézművesek is helyet kaptak, akik nem kifejezetten népművészeti alkotók, de saját elgondolásaik szerint egyedi tervezésű tárgyakat, ékszereket készítenek - avatott be Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. Hozzátette: az esemény tulajdonképpen kísérőrendezvénye a kiállításnak, amely már egy hónapja megnyílt, de szeretnék felhívni rá a figyelmet. Ezúttal nem a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban, hanem itt a belvárosban rendezték meg a tárlatot, hogy minél többen megismerkedhessenek a tárgyalkotó népművészettel. Sokaknak ugyanis a népművészet szó hallatán csupán a népzene és a néptánc jut eszébe, holott azok sem léteznének például viselet vagy hangszer nélkül - jegyezte meg Gergye Zoltán. Novemberben még terveznek egy újabb kísérőrendezvényt ezen a helyszínen, mézeskalács kurzust tartanak majd a karácsonyra készülve. Reményeik szerint meg is tudják valósítani a programot addig, amíg a Feledy-Ház még nyitva tart - vélekedett az egyesület elnöke.

Népszokások napirendben 

A Feledy-Ház belső tereiben a kiállítás mellett előadást is hallgathattak jelenlévők a szüreti népszokásokról. A nap további részében Ács Gyula népzenész, illetve a Galiba Társulat tréfás szüreti műsora, továbbá délután Kántor Bogi énekes szórakoztatja a közönséget. Szőlőpréselés, népi ételkóstolás, népi játszótér is színesítette a rendezvényt, melyen valamennyi programot élénk érdeklődés kíséri.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában